U trendu

Predstavljena platforma „eMuzej“

BEOGRAD – Stručnjaci iz domena digitalizacije muzeja predstavili su danas kulturno-obrazovnu platformu „eMuzej“, koja treba da unapredi interesovanje mladih i svih ljubitelja kulture za muzejske sadržaje, tako što će učiniti da im sve bude dostupno iz doma ili na bilo kom mestu na svetu.

Taj projekat predstavljen je na virtuelnoj konferenciji, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, održanoj u digitalnom formatu preko YouTube kanala medijske kompanije Color Media Communications.

Na tom onlajn događaju, Dejan Masliković, rukovodilac grupe za inspekcijske poslove Ministarstva kulture, otkrio je da se na samoj platformi „eMuzej“ radilo dve godine, i ocenio da je ovo idealan način da se kultura vrati na velika vrata u obrazovanje.

Predstavio je plan po kome će se doći do izrade digitalnih vodiča, gde će svi korisnici moći da prate sadržaje muzeja i ustanova kulture, a takođe će se stvoriti i digitalni udžbenici.

Direktor Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac ukazala je da su zbog pandemije smanjene muzijske posete, zbog čega edukativna funkcija dobija na važnosti, ne samo da bi se privukli novi posetioci, već i da se razviju kulturne navike kod mladih.

Prema njenim rečima, nova platforma predstavlja muzej kao mesto susreta svih korisnika, pri čemu i sam kustos muzeja može da se bavi edukativnim radom sa decom.

Kroz digitalnu transformaciju oni se na taj način prilagođavaju savremenoj generaciji koja živi brzo, dinamično, koristi najnovije mobilne telefone, kompjutere, laptopove, smart fonove.
Ključno je osetiti i odgovoriti na želje mladih danas, i kako se duhovito izrazila Stanković Pešterac – “potrebno je da podvalimo kulturu za nove konzumente”.

Organizacija onlajn događaja je emitovala i edukativan film o Muzeju Vojvodine, nakon čega je kustos tog muzeja Staša Arsenović Koprivica detaljno objasnila tehničko funkcionisanje same platforme.

Lidija Milašinović, direktor Narodnog muzeja Kikinda pohvalila je platformu „eMuzej“, jer će edkuativni rad sada moći da se obavlja sa mladima iz cele Srbije, a ne samo lokalno.

Muzejski savetnik Zavičajnog muzeja Knjaževac Milena Milošević Micić otkrila je da su oni razvili obrazovni program u vidu besplatne aplikacije na android telefonima koju mogu svi korisnici upotrebiti.
Projekat “Muzej za poneti” u ovom muzeju su nazvali i “koferče” koji je postao veoma popularan kod mladih.

Svoja iskustva sa novom platformom “eMuzej” podelili su i Jelena Radović, kustos etnolog – antropolog, Narodni muzej Leskovac, kao i Lidija Ham Milovanović, viši kustos i šef Odeljenja za rad sa publikom i odnose sa javnošću, Narodni muzej Beograd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.