U trendu

Predstavljena platforma EUNIC Srbija – „Kultura nikad ne spava“

BEOGRAD – Predstavljanje platforme EUNIC Srbija – „Kultura nikad ne spava“ održana je danas u Ambasadi Austrije u Beogradu .

Direktor Austrijskog foruma Adrijan Fajks je na svečanosti podsetio da EUNIC Srbija – European Union National Institutes for Culture od 2007. godine okuplja institute za kulturu i ambasade zemalja članica EU u Beogradu koji razmenjuju ideje i razvijaju zajedničke projekte sa željom da daju doprinos diverzitetu i kreativnosti u Srbiji.

U pitanju je mreža nacionalnih kulturnih instituta i ministarstva Evropske unije koja je osnovana 2006. godine i danas ima 38 članica koje zajedno realizuju projekte iz kulture.

Njihov cilj i moto je – Evropska kultura na jednom mestu, i EUNIC je 2011. postao organizacija sa sedištem u Briselu (Belgija).

Od 2014. godine, kako je naveo Fajks, EUNIC je finansirao program Evropske komisije „Kreativna Evropa“, a 2017. zaključen je sporazum sa Evropskom službom za spoljne poslove.

Tako širom sveta postoji nekoliko desetina „klastera“ članica EUNIC, kao što je i u Srbiji.

„Osnovna ideja je vrlo jednostavna: kao članovi, mi se družimo, nismo u konkurenciji jedni sa drugima, već učimo jedni od drugih i zajedno postajemo bolji, zalažemo se za poštovanje liberalne umetnosti i nauke koje prevazilaze granice i otvorene su za dijalog, napredak i kritiku, ali i svesne sopstvene vrednosti“, istakao je Adrijan Fajks.

Prvi čovek Austrijskog foruma u Beogradu je naveo tri specifična zadatka u okviru klastera EUNIC Srbija.

„Prvo, na objedinjeni način komunicirati u Srbiji i prikazati raznovrsnost evropske kulturne ponude, kao i mogućnost stipendiranja. Drugo, da budemo centralna tačka kontakta za radnike u kulturi širom Srbije i da održavamo zajedničku mrežu psrtnera i negujemo kontakte. I treće, uspostaviti pilot projekte više članica koji se mogu nastaviti sa programima finansiranja u EU – Kreativna Evropa, Erazmus, Horizont“, rekao je Fajks i dodao da su u decembru 2022. otvoreni novi kanali komunikacije za pružanje informacija na svim važnim online platformama – Facebook, mesečni bilteni, Homepage, Instagram.

„Tek kroz ove kanale mnogi će shvatiti koliko se toga već dešava između naših zemalja i Srbije u pogledu raznovrsnosti, kvantiteta i kvaliteta. Zajednički, evropska kulturna ponuda je u sopstvenoj ligi i ovde kultura zaista nikad ne spava. To ne treba da čudi, jer je osnovni kulturni okvir na kome je i Srbija čvrsto usidrena, oduvek bio evropski i tako će biti i ubuduće“, zaključio je Adrijan Fajks.

Kratko se javnosti obratio i Pol-Anri Prese, šef za informisanje, komunikaciju i medije u Delegaciji Evropske unije, koji je istakao da je EU veoma ponosna što podržava različite kulture u Evropi, više kulturnih centara sa izrazito kvalitetnim projektima i programima i sada publika može sve da ima na jednom mestu.

Platforma EUNIC Srbija pod sloganom “Kultura nikad ne spava” postavljena je krajem 2022. godine sa ciljem da objedini informacije o aktivnostima i inicijativama 20 članica EUNIC mreže na jednom mestu i da ih kroz različite digitalne kanale učini dostupnim i vidljivim što većem broju zainteresovanih građana Srbije.

EUNIC Srbija mrežu čini 20 evropskih instituta za kulturu i ima četiri cilja: 1) uspostavljanje efikasnih mreža za povećanje vidljivosti kulturne raznolikosti u EU, 2) promovisanje kohezije EU unutar Evrope i prenošenje vrednosti Evropske unije spoljašnjem svetu kroz zajedničke kulturne projekte, 3) realizacija kulturnih projekata u saradnji sa Evropskom komisijom i 4) ukazivanje na značaj kulture u međunarodnim odnosima.

Savet Evropske unije u maju 2017. potpisao je administrativni sporazum zasnovan na strategiji EU za međunarodne kulturne odnose između EUNIC, EEAS (Evropske službe za spoljne poslove) i Evropske komisije.

Predstavnici agencije „New Moment“ prikazali su platformu, sajt i bilten EUNIC Srbija na velikom panelu gde je napravljen pregled i kalendar svih kulturnih dešavanja u Beogradu i Srbiji iz svih sfera umetnosti – film, pozorište, muzika, izložbe, književnost.

Newsletter se salje medijima i drugim kulturnim institucijama na kraju svakog meseca, i već je upisano više od 30 događaja za februar.

Tu su prisutni pozivi na konkurse iz kulture, stipendije, prakseni trenutno je otvoreno 11 aktivnih poziva.

Zanimljiv je podatak da je u EU zaposleno 8,7 miliona ljudi u kulturi, kako je otkriveno na toj prezentaciji „Kreativnost u kulturi“.

U okviru klastera „EUNIC Srbija“ 20 evropskih instituta za kulturu i atašea razmenjuje ideje i razvija zajedničke evropske projekte.

Članice “EUNIC Srbija” klastera su: Austrijski kulturni forum, Austrijski Institut, British Council, Ambasada Republike Bugarske u Srbiji, Collegium Hungaricum, Ambasade Kraljevina – Danske, Holandije, Belgije i Švedske u Srbiji, Ambasada Republike Finske u Srbiji, Francuski institut u Srbiji, Goethe institute u Srbiji, Helenski fond za kulturu, Institut Servantes, Italijanski institut za kulturu, Ambasade Republike Poljske, Portugala, Slovačke i Slovenije u Srbiji, Ambasada Rumunije u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.