U trendu

Predstavom Teatra Levo otvoren Srpski kulturni centar u Dubajiu

Predstavom „To ti je Raj“ beogradskog pozorišta Teatar Levo, u Dubajiu je otvoren Srpski kulturni centar (SKC) „Taraba“, prvi te vrste u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i na Bliskom istoku.

Osnivač i direktorka SKC „Taraba“ Aleksandra Branković izjavila je za agenciju Beta da ta organizacija u budućnosti planira niz saradnji sa pozorištima i drugim kulturnim institucijama iz Srbije.

„Prvi povod za osnivanje ‘Tarabe’ bio je taj što jedan narod umire kada izgubi svoj jezik i kulturu. U sklopu Centra sada imamo folklor i pozorište, ali centar se i dalje razvija i svoje zvanično predstavljanje imaće u januaru. Saradnja sa Teatrom Levo predstavlja taj početni korak i svi u publici bili su zaista oni odabrani koji razumeju koliko je kultura važna“, rekla je Branković za Betu.

Ona je dodala da osnivanje Kulturnog centra u Emiratima ne bi bilo moguće bez podrške koju je dobila od ambasade Srbije u toj zemlji i Srba koji tu žive.

„U Dubaiju živi 8.000 Srba. Prvobitna ideja bila je osnivanje Kulturno umetničkog društva, ali smo rešili da idemo korak dalje i da osnujemo Kulturni centar. Predstava ‘To ti je Raj’ saradnja je ‘Tarabe’ i Teatra Levo i ovo je prvi projekat na kojem je ‘Taraba’ kao samostalna organizacija potpisana“, rekla je Branković.

Ona je rekla da u SKC-u Taraba u budućnosti planiraju nova gostovanja predstava u saradnji sa srpskim pozorištima, koncerti umetnika i folklora i umetničkih galerija iz Srbije.

Predstava „To ti je Raj“ predstavlja adaptaciju pozorišnog komada Teatra Levo „Seks i selo“.

Umetnička direktorka Teatra Levo Anika Lehki rekla je da je najjači utisak sa gostovanja u Dubajiu to što je ta pozorišna trupa naišla na veliko razumevanje, poštovanje i ljubav prema pozorištu.

„Mislim da smo uspeli da podsetimo naše ljude sa ovih prostora o njihovom nasledju“, rekla je Lehki.

Predstava je naišla na veoma dobar prijem, a prema rečima jednog od gledalaca Đorđa Kaluđerca, mnogo jači utisak ostavlja samim tim što je odigrana u Dubajiu.

„Osećao sam nostalgiju i poistovetio sam se sa skoro svakim likom. Čuti svoj jezik u zemlji gde si stranac zaista je neopisiv osećaj, pogotovo što predstave koje se ovde igraju uglavnom su na engleskom“, rekao je on.

U predstavi „To ti je Raj“ beogradskog Teatra Levo igraju Darko Purić, Anika Lehki, Olivera Marić, Miloš Veličković, Andjela Dječević, Marijana Glušac, Srdjan Pavković i Milan Stojanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar