U trendu

Premijera Časa anatomije Andraša Urbana u utorak u SNP-u

Predstava „Čas anatomije“, po motivima dela Danila Kiša i u režiji Andraša Urbana, biće premijerno izvedena 28. februara na sceni Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada, rečeno je danas na konferenciji za novinare u SNP-u.

Andraš Urban je rekao da ono što kritičari i publika u njegovim predstavama nazivaju “političkim”, za njega uglavnom predstavlja teatrološka pitanja o pozorištu.

“Ako me pitate kako sam, koji je moj odnos prema stvarnosti, onda mogu da kažem: bojažljiv. Da me je strah. Nisam uplašen, ali me je strah od svega što se dešava i svega nadolazećeg… I one osrednjosti koji nas guši svaki dan. I u životu i u umetnosti”, kazao je Urban.

Prema njegovim rečima, žrtve su žrtve, bez obzira na pripadnost. „Sve žrtve su naše žrtve, pa i odgovornosti… i nisu predmet trgovine. Saosećanje ne treba da bude motivisano pripadnošću ili podobnim ideologijama“, rekao je Urban.

Dodao je da ga ne zanima “množina, demagoško pravljenje zajednica, entiteta, kolektivnosti”, već ga zanima čovek.

“Čovek sam. Individua koja misli o sebi u relaciji sa drugim čovekom…, a lagati o svetu i umetnosti nema smisla. Antiideologija pre svega!”, poručio je Andraš Urban.

Kompozitor i izvodjač pesme „Bratstvo i jedinstvo“ u predstavi je bosanskohercegovački muzičar Damir Avdić, a tekstovi songova u predstavi su autorstvo Danila Kiša i Šandora Petefija.

U predstavi će igrati Radoje Čupić, Jugoslav Krajnov, Marija Medenica, Sanja Ristić Krajnov, Igor Pavlović, Višnja Obradović, Nenad Pećinar, Draginja Voganjac, Alisa Lacko, Milica Grujičić.

Književnik Danilo Kiš (1935-1989) je u “Času anatomije” (1977), izmedju ostalog, napisao: “Biti profesionalnim piscem, danas i ovde, što će reći imati literaturu kao jedinu strast i vokaciju, to znači živeti u stalnom sukobu sa sobom i sa svetom”.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.