U trendu

Premijera „Čitača“ u BDP-u: Maestralna Mirjana Karanović

BEOGRAD – Dugo očekivana predstava „Čitač“ rađena po motivima istoimenog romana nemačkog književnika i pravnika Bernarda Šlinka, u dramatizaciji Fedora Šilija premijerno je izvedena večeras u Beogradskom dramskom pozorištu.

Roman „Čitač” preveden je na čak 39 jezika, a po njemu je snimljen istoimeni film u režiji Stivena Daldrija koji je Kejt Vinslet doneo Oskara za najbolju žensku ulogu 2009. godine.

U njemu je analiziran konflikt posleratne generacije s Holokaustom i koncentracionim logorima, ali i postavlja moralna pitanja vezana za suđenje nacistima u posleratnoj Nemačkoj.

U Liješevićevoj podeli Hanu Šmic igrala je večeras na maestralan način Mirjana Karanović, a Mihaela Berga Marko Grabež.

Više uloga na sceni oživeli su Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić.

Na samom početku predstave, nakon nekoliko uvodnih minuta Karanović je pozvala fotoreportere da naspuste salu ili, kako je rekla „nema predstave“.

Kada se to sredilo usledila je prva u nizu emotivnih, intimnih ljubavnih scena lišenih svake vulgarnosti koje su podelili Karanović i Grabež.

U maniru istinske dive Karanović je tokom predstave balansirala između istinske potrebe za nežnošću i grubog suočavanja sa sopstvenim zločinom tokom sudskom procesa u kojem je prikrila svoju nepismenost po cenu višegodišnje robije.

Predstava na direktan način problematizuje i kolektivnu generacijsku odgovornost za „statiranje“ u zločinu ignorisanjem zlodela koje su počinili sunarodnici.

Liješević na taj način postavlja direktnu aluziju na događaje za vreme i nakon raspada SFRJ.

Beogradsko dramsko pozorište ima predstavu o kojoj će se dugo pričati i koja će biti izuzetno gledana.

Desetominutnim ovacijama publika je ispratila protagoniste predstave sa scene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar