U trendu

Premijera „Gospođe Ajnštajn“ u Narodnom pozorištu

BEOGRAD – Drama „Gospođa Ajnštajn” Snežane Gnjidić o zamišljenom susretu duša Mileve Marić i Alberta Ajnštajna, o (zagrobnom) razgovoru i prepirci o suprotstavljenim narativima o njihovoj prošlosti, premijerno je izvedena večeras na Sceni „Raša Plaović“ u režiji gošće iz Amerike Karin Rosniček.

Predstava, u kojoj igraju Dušanka Stojanović Glid (Mileva Ajnštajn) i Goran Jevtić, ne pokušava da iznese još neko mišljenje u debati među naučnicima, biografima i feministkinjama o ulozi Mileve Marić u stvaranju Ajnštajnovih teorija, ne tvrdi da iznosi istorijski tačne biografske podatke o Milevi Marić, niti umanjuje genijalnost Alberta Ajnštajna, već umesto toga nudi viđenje „šta bi bilo kad bi bilo“, postavljajući dvoje protagonista u limbo prostor zagrobnog života u kojem se svađaju i prepiru oko suprotstavljenih narativa o njihovoj prošlosti.

U tom nadrealnom prostoru čistilišta njih dvoje se prisećaju ključnih trenutaka iz života i ponovo ih proživljavaju, u pokušaju da se međusobno razumeju i izmire makar posle smrti, kad već nisu mogli za života.

Publika je višeminutnim burnim ovacijama pozdravila Dušanku Stojanović Glid i Gorana Jevtića kojima su se na pozornici pridružile rediteljka Karin Rosniček i autorka komada Snežana Gnjidić.

Rediteljka Rosniček uradila je i izbor muzike, dramaturg je Đorđe Kosić, scenografiju je kreirala Jasna Saramandić, kostimograf je Petra Fotez, Dilan Uremovič je dizajner video materijala, za dizajn zvuka bio je zadužen Vladimir Petričević, dok je o scenskom govoru brinula LJiljana Mrkić Popović.

Prva repriza biće održana u subotu 2. jula, a predstava je premijerno izvedena u okviru Belefa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar