U trendu

Premijera Lajbahovog simfonijskog dela u Ljubljani

LJUBLJANA – Avangardni muzički sastav Lajbah najavio je da će njegovo simfonijsko delo „Alamut“ biti premijerno izvedeno 5. i 6. septembra u okviru „Ljubljana festivala“.

„‘Alamut’ je zasnovan na čuvenoj priči o Hasanu el Sabahu iz Persije 11. stoleća, kako ju je ispričao slovenački pisac Vladimir Bartol u svom istoimenom romanu objavljenom 1938. godine“, saopštio je Lajbah na svojoj fejsbuk strani.

Muziku su komponovali Luka Jamnik i iranski kompozitori Idin Samimi Mofakham i Nima A. Rovšan, a Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Slovenije dirigovaće Navid Gohari. Nastupiće i pevačka grupa Hjuman vojs enseml iz Tehrana, ženska pevačka grupa Galina iz Slovenije, kao i harmonikaški orkestar Akordiona.

„Središnji lik je jeretik Hasan el Sabah osnivač tajanstvene islamske sekte poznate kao Asasini, čije ime i danas poštuju i ulova strah. Hasan el Sabah je samoproglašeni prorok koji vodi sveti rat protiv Seldžučkog carstva iz svog dvorca Alamut“, kaže se iz „Ljubljana festivala“.

Kako je navedeno, u Lajbahovom „Alamutu“ ideje radikalnog nihilizma su prožete sa klasičnim persijskim pesništvom Omara Kajama (1048-1131), a osećajni stihovi Mahsatija Ganjavija (oko 1089-oko 1159) su stopljeni sa minimalističkim orkestralnim bojama zasnovanim na iranskoj baštini,

„Hasan el Sabahovi pakleni mehanizam nalazi ođeka u industrijal načelu rada orkestra i Lajbahovom jedinstvenom zvuku“, kaže se na strani „Ljubljana festivala“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar