U trendu

Premijera za 139. rođendan Narodnog pozorišta Sombor

SOMBOR – Narodno pozorište Sombor 25. novembra će proslaviti 139 godina postojanja, i na Dan pozorišta će imati premijeru predstave “Kaštel na jezeru” prema drami Nine Plavanjac, u režiji Marjana Nećaka.

U novoj predstavi na Velikoj sceni, igra glumački ansambl NP Sombor: Marko Marković, Ksenija Mitrović, Aleksandar Ristoski, Saša Torlaković, Ivana V. Jovanović i Stefan Beronja.

Marjan Nećak (45) je reditelj, kompozitor, scenograf i dizajner svetla iz Bitolja (Severna Makedonija).

Muzikom se bavi od ranog detinjstva, i u svom opusu ima više od 250 predstava, od kojih je 30 komada za decu.

Makedonski umetnik radi na projektima u gotovo svim pozorištima na Balkanu i u Evropi, a najnovija režija drame “Kaštel u jezeru” je njegov prvi projekat u Srbiji.

Nećak opisuje dramu kao jednu višeslojnu bajku za odrasle, i istakao je da, generalno u pozorišnim predstavama u poslednje vreme, nešto što je lepo je istovremeno i pomalo zaboravljeno, a to lepo u novoj produkciji jeste – ljubav.

Naravno, kao kompozitora primenjenih dela za film, teatar, TV, muzika je za autora veoma važan i sastavni deo ove predstave kao efekat koji gradi čitavu atmosferu scenskog dela.

Scenografiju potpisuje Valentin Svetozarev, kostimograf je Biljana Grgur, za video rad je zadužen Marin Lukanović, a konsultant za scenski govor je Bogomir Đorđević.

Publiku NP Sombor tako sledeće nedelje očekuje jedan sveobuhvatan dramsko-muzički doživljaj kao prilika da se na atraktivan, scenski način proslavi 139. rođendan teatra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.