U trendu

Premijere u BDP-u, JDP-u, „Bošku Buhi“, „Radoviću“, Ateljeu 212. . . do kraja 2022.

BEOGRAD – Do kraja stare godine u Beogradu je zakazano nekoliko zanimljivih premijera u teatrima, tako će nove projekte predstaviti Opera i teatar Madlenianum, Beogradsko dramsko pozorište, Atelje 212, Jugoslovensko dramsko pozorište, “Boško Buha”, Malo pozorište “Duško Radović”. 

Premijera predstave “Valcer poručnika Nidrigena” Miodraga Ilića, u režiji Vladimira Lazića, biće izvedena večeras na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum. 

Uloge u ovoj drami napisanoj pre skoro četiri decenije igraju – Miloš Đurović, Isidora Građanin, Srđan Karanović, Irfan Mensur, Milan Mihailović, Vladimir Vučković/Lazar Đukić, Janko Cekić, Siniša Ubović, Petar Mihailović, Branko Janković, Stefan Bundalo, Srđan Sekulić, Jelena Arsić/Anka Gaćeša Kostić. 

Malo pozorište “Duško Radović” obradovaće najmađe posetioce sa dve nove predstave tokom ove nedelje i prva će biti “WOW!” 8. decembra, u režiji Mihe Goloba iz Slovenije, gde igraju – Tatjana Piper Stanković, Lana Adžić, Maja Jovanović Spasojević, Miloš Anđelković i Mladen Vuković. 

Predstava “WOW!” od 35 minuta je deo programa “Dobrodošlica sveta” i kroz ovaj koncept se podržavaju sklonosti deteta u uzrastu od 3 do 5 godina za otvoren, aktivan, istraživački odnos prema svetu i tu je uključena saradnja pedagoga i umetnika na razvoju sadržaja namenjenih publici ranog uzrasta.

Druga premijera jeste pod nazivom „Novogodišnja predstava – Kad je bio mrak“ prema motivima poezije i proze za decu Dušana Radovića, u režiji Bojana Đorđeva, 10. decembra, povodom 100 godina od njegovog rođenja (1922).

Zapravo reč je o komadu koji je nedavno imao premijerno izvođenje (krajem septembra), ali sada je scensko delo od 45 minuta dorađeno sa ulogom Deda Mraza i prisustvom žurke koja sledi na kraju, tako da će deca moći u novom ruhu da gledaju spektakl pred novu godinu u sledećim terminima: 10, 11, 17, 18, 21, 24, 25, 27. i 29. decembra, po tri do četiri puta dnevno.

Uveliko traju probe za predstavu “Revolt” britanske autorke Alis Berč u pozorištu Atelje 212, u režiji Jovane Tomić, za premijeru 23 decembra.

Komad u prevodu Radmile Radovanović, u originalu nosi naslov „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni“ čuvene dramaturškinje iz Velike Britanije, a predstava se priprema za veliku scenu „Mira Trailović“. 

Petoro likova u drami tumače – Jovana Stojiljković, Tamara Dragičević, Ana Mandić, Uroš Jakovljević i Aleksandar Vučković. 

Spisateljica se ogledno bavi istraživanjem položaja žene u pozorištu i jeziku u patrijarhatu.
Pobuna na koju tekst poziva jeste akcija redefinisanja i stalnog preispitivanja tog mesta na koje je žena društveno postavljena.

Kroz niz duhovitih scena Alis Berč nudi obrte u polju prepoznatljivih situacija muško-ženskih odnosa. 

Autorka Berč je jedna od najznačajnijih predstavnica savremene britanske drame 21. veka i ovo će biti prvo izvođenje nekog njenog komada na našim prostorima i jeziku.
Glavne uloge pripale su popularnim mladim glumicama Jovani Stojiljković i Tamari Dragičević.

Nakon velikog uspeha sa predstavom „Edip“ prema Sofoklu, JDP sprema novu premijeru za 26. decembar – surovu i krvavu tragediju „Tit Andronik“ Vilijama Šekspira, u režiji kontraverznog i često šokantnog umetnika Andraša Urbana, koji prvi put radi u ovom teatru.

Drama se smatra prvom Šekspirovom tragedijom. Reč je o njegovoj najbrutalnijoj i najkrvavijoj drami za koju se veruje da je odgovor na tada veoma popularne „tragedije osvete“ koja ne samo da ih nadilazi, nego predstavlja i najavu velikog pozorišnog genija.

Kada su počele probe tokom oktobra, bilo je određeno da glavnu ulogu tumači proslavljeni Dragan Mićanović, stalni član JDP-a, veoma tražen danas u TV serijama, ali u međuvremenu, iz nepoznatih razloga, on je odustao i vratio ulogu.

Prema poslednjem spisku, glumci u “Titu Androniku” su sledeći: Goran Šušljik, Veljko Stevanović, Anđelika Simić, Jovana Belović, Lazar Đukić, Joakim Tasić, Dragan Sekulić, Luka Sević, Petar Petrović, Luka Antonijević, Milan Bobić i Mladen Lero.

Probe nove predstave “Lepotica i zver” prema čuvenoj bajci francuskog pisca Šarla Peroa, u režiji Milana Karadžića, počele su polovinom oktobra u pozorištu „Boško Buha“ na Sceni za decu, a premijera je planirana za 28. decembar. 

Dramatizaciju bajke potpisuje Nikolas Stjuart Grej, prevod je napisao Srboljub Stanković, dok je dramaturg na projektu Ivana Dimić, laureat NIN-ove nagrade za roman „Arzamas“ (2016).

Reditelj Milan Karadžić je okupio glumačku ekipu iz stalnog ansambla dečijeg pozorišta „Boško Buha“ sa nekim gostima. 

Lepoticu DŽejn će igrati Anja Pavićević, koja je u ovom teatru sa istim rediteljem nedavno realizovala glavnu ulogu u novoj verziji poznatog komada „Bokeški D mol“ Stevana Koprivice. Uloga začaranog princa, odnosno Zveri, pripala je takođe mladom dramskom umetniku Đorđu Kadijeviću.

Lik Hodža čarobnjaka dočaraće iskusni Nemanja Oliverić, Miki zmaj je Bojana Stojković, uloga oca tri ćerke – trgovca Klementa pripala je Branislavu Platiši, dok ostale ćerke DŽesmin i DŽonklin igraju Jana Bjelica (serije „Močvara“ 1-2, „Porodica“) i Ivana Zečević (serije „Grupa“, „Kalkanski krugovi“, „U klinču“). Komad koji je, prema ovoj bajci, sredinom prošlog veka napisao Nikolas Stjuart Grej, priča ovu priču iz nešto drugačije vizure od one poznate mladoj “diznijevskoj” publici.

Za sam kraj godine, hrvatski reditelj Ivica Buljan zaokružiće sezonu novim čitanjem romana “Idiot” Fjodora M. Dostojevskog – 30. decembra na Velikoj sceni “Olivera I Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta.

Dramatizaciju antologijskog ruskog klasika napisao je književnik Vladimir Tabašević, koji je adaptirao svoj roman “Tiho teče Misisipi” upravo sa ovim rediteljem za produkciju BDP 2021. godine.

Buljan je kapitalno delo “Idot” definisao kao „velika enciklopedija intelekta, emocija i filozofije“ i biće posveta nezavisnim američkim rediteljima kao što su Gas van Sant i Leri Klark.

Uloge tumače: Mirjana Karanović, Luka Grbić, Nedim Nezirović, Jana Milosavljević, Miodrag Krstović, Dunja Stojanović, Bojana Stojković, Iva Ilinčić, Jovo Maksić, Vesna Čipčić, Milan Zarić, Tamara Aleksić, Aleksandar Jovanović Meda, Ivana Nikolić, Marko Todorović, Miodrag Radonjić, Milan Kolak. 

Mladi talentovani glumac Luka Grbić predstaviće nam se kao knez Miškin, a inače je najangažovaniji glumac BDP-a 2022. (“Antigona”, “Jenki Ros”, “Zaljubljeni Šekspir”).

U planu je bio i projekat BDP-a za 17. decembar – „Tri sestre i Galeb“ kao spoj dva čuvena komada Antona Pavloviča Čehova, reditelja Harisa Pašovića, ali je ipak odloženo za sledeću godinu, verovatno u januaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar