U trendu

Preminuo Jules Radilović, autor stripa „Partizani“

ZAGREB – Strip crtač Julio Radilović Jules, poznat po serijalima „Partizani“, „Herlok Šolms“ i drugima, preminuo je u 94. godini, javljaju hrvatski mediji.

Radilović, koji je preminuo u četvrtak u Zagrebu, među prvim radovima crtao je istorijski strip „Kroz minula stoljeća“, na kom je sarađivao sa scenaristom Zvonimirom Furtingerom (1912-1986), a izlazio je u Plavom vjesniku krajem pedesetih godina.

Radilović je sa Furtingerom sarađivao od 1957. na duhovitom serijalu „Herlok Šolms“ kog je zagrebački dečiji nedeljnik Plavi vjesnik objavljivao do 1974. godine, a izlazio je i u inostranstvu.

Početkom šezdesetih je crtao nekoliko nastavaka strip serije „Kapetan Leši“, po scenariju Nenada Briksija (1924-1984), prevodioca „Alana Forda“, zasnovanoj na istoimenom partizanskom filmu.

Uz rad na ilustratrovanju knjiga i reklama, Radilović je, između ostalih, crtao i stripove „Baća izviđač“, „Afričke pustolovine“ i „DŽejmi Mekfiters“.

Radilović je pretežno sa beogradskim scenaristom Đorđem Lebovićem (1928-2004), poznatom po filmovima „Most“, „Valter brani Sarajevo“ i „Partizanska eskadrila“, od 1977. do 1989. godine radio na strip serijalu „Partizani“.

Strip je rađen za holandski časopis Epo, a izlazio je kod nas, kao i u Indoneziji, Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Danskoj, Francuskoj, Španjolskoj i drugde.

„U izdavačkoj kući Oberon oduševili su se tom akcijskom pričom u stilu tada popularnih filmova kao što su ‘Topovi s Navarona’ ili ‘Dvanaest žigosanih'“, rekao je Radilović pre nekoliko godina zagrebačkom listu Nacional.

U nastavcima kao što su „Konvoj za El Šat“, „Most“, „Klopka za Dragona“ i „Udari i nestani“, „Partizani“ prate doživljaje britanskog komandosa majora Dragona u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata, kome pomaže lepa plavokosa parizanka Munja.

Epizode „Partizana“ reizdane su u tri toma 2015. godine povodom 70 godina pobede nad fašizmom.

„Strip sam uvek smatrao umetnošću a ne nekom uzgrednom zabavom. Onaj ko se bavi stripom mora biti dobar dobar umetnik, kompletno celim biće prožet tom idejom i željom da napravi savršeno dobru stvar“, rekao je Radilović pre nekoliko godina Zagreb komik konu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar