U trendu

Priče boje vatre

Knjiga "Priče boje vatre" Luke Joksimovića Barbata prvi je naslov ovog slepog pisca koji je sastavljen od petnaest neobičnih priča različitih tematskih okvira i dužine, a svaku od njih povezuje i u skladnu celinu spaja motiv boje vatre. Barbat se profesionalno bavio muzikom, filozofijom, antropologijom, informatikom, prevodilaštvom i publicistikom. Stekao je zvanje mastera filozofije, antropologije i umetnosti.
Svaka njegova priča obeležena je po jednim brojem i sve na neki način čine neku vrstu dnevnika u kojem su zabeleženi važni događaji po izboru pisca, događaji o kojima on razmišlja, događaji koje pokušava da definiše bogatim jezikom i nijansama. Kako recezent Biserka Rajčić opisuje, "narator uvodi čitaoce u svoj svet sastavljen od zvukova, mirisa, ukusa, oblika, boja, a pre svega reči. Slobodno se igra rečima i fascinira najbitnijim – znanjem. Svetlost su i dan i noć koje je Bog stvorio, o čemu nas Luka u svojim pričama obaveštava na način kome ne nedostaje mašta i sloboda kretanja po raznim oblastima znanja i života".
Bez obzira na to što su "Priče boje vatre" njegov književni prvenac, ta proza je delo iskusnog i disciplinovanog pisca, čija je zbirka priča sazrevala kao dobro vino, da bi vremenom dobila posve osoben ukus, zaključuje Rajčićeva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.