U trendu

Priče Radjarda Kiplinga

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost i proslavljeni pisac Radjard Kipling, u knjizi "Čovek koji je hteo da bude kralj i druge priče" predstavio se sa nekoliko neobičnih priča. Svaka priča u knjizi koje je na srpski jezik prevela Ivana Aćimović, bavi se događajima koje nije moguće lako objasniti, bez obzira na to da li se radi o tradicionalnoj priči o duhovima, realističnoj noćnoj mori, putovanju duše iz tela u telo.
Egzotične, istovremeno i snažne, ove priče se smatraju najboljim koje je Kipling ikada napisao. A "Čovek koji je hteo da bude kralj" u mnogim izborima proglašena je za najbolju priču ikad napisanu na engleskom jeziku. Na taj način je još jednom potvrđen ogroman književni značaj autora čuvene pesme "Ako", koja je pre nekoliko godina proglašena za najbolju pesmu svih vremena. Po motivima priče "Čovek koji je hteo da bude kralj" snimljen je legendarni istoimeni film u režiji Džona Hjustona, sa Majklom Kejnom i Šonom Konerijem u glavnim ulogama. Gotovo sva Kiplingova dela su ekranizovana.
Kipling je rođen u Bombaju i do kraja života zadržao je ljubav prema živopisnom i egzotičnom bogatstvu ove zemlje i njoj je posvetio većinu svojih knjiga. Pored "Knjige o džungli", njegova najpoznatija dela su "Kim" i "Hrabri kapetan". Autor je više zbirki poezija i priča. Kipling je prvi Englez koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost i do danas je ostao najmlađi dobitnik ove nagrade.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar