U trendu

Proglašen najbolji evropski film

U Parizu je, 2. decembra, proglašen najbolji ovogodišnji evropski film. U pitanju je delo danskog reditelja Lars-a von Trier-a, koji je svetsku slavu (slučajnost?) stekao filmom „Evropa“, zaista sjajnim i sugestivnim ostvarenjem, mračnoj i zlokobnoj priči o posleratnoj Nemačkoj, priči o Evropi koja unakažena, spaljena i ponižena započinje nov život. Ove je godine danski reditelj sve pohvale zaslužio filmom „Dancer in the Dark“, koji je zanimljiv i po tome što u njemu igra čuvena Bjork (vidi sliku). Popularna pevačica je dobila nagradu za najbolju žensku ulogu, a što se tiče najboljeg glumca, i tu je Island trijumfovao zahvaljujući Ingvar-u Sigurdson-u i njegovoj ulozi u filmu „Englar Alheimsins“.

Za najbolji film sa vanevropskog područja je proglašen „In The Mood for Love“, kineskog reditelja Wong-a Kar-Wai-a, što se tiče glumaca, posebna je počast odata Ircu Ričardu Harisu (nagrada za životno delo), Francuzu Žanu Renou i Italijanu Robertu Beninjiju (obojici za uspešnu međunarodnu karijeru).

Bila je to 13. po redu svečanost dodele nagradu, po prvi put održana u Parizu, uz prisustvo francuskog premijera Lionela Žospena i, naravno, predsedavajućeg Evropske akademije za film, reditelja Vima Vendersa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.