U trendu

Projekat NKS S:Rodna ravnopravnost rađa kulturnu raznolikost

BEOGRAD – Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKS S), uz finansijsku podršku Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost Uneska, od prošlog meseca realizuje projekat „Rodna ravnopravnost rađa kulturnu raznolikost“, koji će trajati do aprila 2023. godine, saopšteno je iz NKS S-a.

Asocijacija NKS S ovaj projekat realizuje u saradnji s partnerima iz ove nacionalne mreže – Kolektivom mladih žena „Femix“, „Pobunjenim čitateljkama“, „Millenniumom“, „Studiom 6“, „Kulturanovom“, „Elektrikom“ i Centrom za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope.

Na prošlogodišnjem konkursu, od 1.027 projekata iz celog sveta, ovaj je izabran kao jedan od šest najboljih i ujedno kao jedini iz Srbije.

Njegov cilj je da stvori preduslove za pravičniji pristup koji ženama kao kreatorkama kulturnih izraza pruža jednake mogućnosti u kulturnom polju Srbije.

Kroz istraživanje će najpre biti identifikovani mehanizmi koji generišu rodne neravnopravnosti u kulturnom životu Srbije, kao i institucije, grupe i pojedinci koji bi mogli doprineti povećanju učešća žena u ovoj sferi.

Na osnovu rezultata istraživanja biće kreiran obrazovni program koji će biti usmeren na poboljšanje njihovih profesionalnih veština, znanja, samosvesti i vidljivosti, kao i pristupu informacijama, mobilnosti i prilika.

Biće kreirana i nacionalna mreža ženskih organizacija i samostalnih umetnica, kustoskinja, menadžerki, koje rade u kulturnom i kreativnom sektoru, s ciljem da služi kao platforma za međusobnu podršku i saradnju pri iniciranju promena u kulturnoj politici.

Prvi korak u projektu predstavlja anketiranje koje će uključiti najmanje 200 kulturnih radnica i preduzetnica iz javnog, privatnog i civilnog sektora, a koje su iz različitih delova Srbije i pripadaju različitim starosnim grupama.

Anketa je umerena na ispitivanje uslova rada kulturnih radnica i preduzetnica, ali biće analizirani i oblici rodne diskriminacije koji generišu neravnopravnosti u kulturnom životu i društvu uopšte.

Upitnik se popunjava onlajn, a sve zainteresovane iz kulturnog sektora pozivaju se da učestvuju i na taj način pomognu u realizaciji projekta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.