U trendu

Projekat “Oni žive” o studentskom životu u Novom Sadu

NOVI SAD – Umetnički Projekat “Oni žive – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse”, koji je započeo 2020. pod pokroviteljstvom programa Kreativna Evropa, od ove jeseni se realizuje i u Novom Sadu, saopštili su organizatori.

Na ovaj način se tom međunarodnom projektu, uz Beograd, Zagreb, Madrid, Rijeku, Podgoricu pridružuje i Novi Sad, dok Studentska asocijacija Univerziteta u ovom gradu postaje zvanično pridruženi partner projekta.

Bivši i sadašnji stanari studentskih domova „Srspske Atine“ svih generacija mogu da doprinesu kreiranju kolekcije fotografija pod nazivom „Oni žive“ o životu studenata u novosadskom kampusu, od kraja Drugog svetskog rata do danas.

Ovde dolaze u obzir već skenirane fotografije, ili fotografije u digitalnom formatu koje se šalju putem mejla, kao i originalne fotografije, koje će nakon skeniranja biti vraćene vlasnicima.

Novi projekat se realizuje u saradnji sa Studentskom asocijacijom Univerziteta u Novom Sadu i pod pokroviteljstvom Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, u okviru programskog luka „Budućnost Evrope“.

Arhivistička obuka, prikupljanje i digitalizacija fotografskog materijala o životu studenata u domovima Novog Sada, od 1961. godine do danas, počela je 1. septembra, a trajače sve do 30. aprila 2022. godine.

Umetnički par iz Novog Sada čine Bojana Knežević i Vladimir Bjeličić. Fotografije o životu u novosadskom kampusu biće arhivirane u okviru onlajn kolekcije „Oni žive“ na međunarodnoj digitalnoj platformi „Topoteka“ i zvaničnom sajtu projekta paralelno sa kolekcijama o životu studenata u domovima Beograda, Madrida, Podgorice, Rijeke i Zagreba.

Potencijalni učesnici mogu kontaktirati arhivistu projekta putem e-mail adrese novisad@theylive.eu, a krajnji rok za slanje fotografija je 28. februar 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.