U trendu

Projekcija filma „Isti“ Dejana Petrovića 31. jula u DOB

BEOGRAD – Projekcija i razgovor o filmu „Isti“ sa Dejanom Petrović, rediteljom scenaristom i producentom tog ostvarenja zakazan je za 31. jul u Domu omladine Beograda u okviru Dok Cinema Masters programa, najavili su organizatori.

„Isti“ je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema.

Ovaj film je premijerno prikazan na IDFA (2017), i osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na 20. Ismaillia IFF u Egiptu 2018. godine i Gran pri za najbolji kratki dokumentarni film na 65. Martovskom festivalu – Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filmova.

Dejan Petrović je scenarista i reditelj nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i producent oko 50 kratkometražnih dokumentaraca.

Osnivač je i direktor Nezavisnog filmskog centra Filmart, u okviru kojeg u kontinuitetu realizuje nekoliko projekata, između ostalih i Međunarodni studentski filmski kamp Interakcija.

Predaje kao vanredni profesor na studijskom programu Filmska i televizijska režija na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Dok Cinema Masters je program koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentarnog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

Filmske projekcije su praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Ideja je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva, i tendencijama na međunarodnoj dokumentarnoj sceni, jednako u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar