U trendu

Promocija knjige „Tri priče o samoubicama“

Beogradska promocija knjige priča Gorana Markovića „Tri priče o samoubicama“, koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga, biće održana danas u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

O knjizi će govoriti reditelj Nebojša Bradić, pisac i kritičar Mića Vujičić i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga. Goran Marković će razgovarati s publikom i potpisivati primerke svoje knjige.

„Tri priče o samoubicama“ je prva knjiga priča Gorana Markovića, reditelja slavnih filmova „Specijalno vaspitanje“, „Nacionalna klasa“, „Variola vera“, „Sabirni centar“, „Tito i ja“, „Kordon“ i „Turneja“.

Priče Gorana Markovića počivaju na snažnom unutrašnjem konfliktu i napetosti, navodi se u saopštenju Arhitelaga i dodaje de Marković pripoveda zanimljivo i duhovito, ispunjavajući svoje priče uzbudljivom dramaturgijom.

U sve tri priče Marković uobličava upečatljive glavne junake koji se u nekoj naročitoj situaciji suočavaju s trenutkom u kome se rasipa sav njihov dotadašnji život.

Prva priča u knjizi „Podgrejana sarma od prekjuče“ govori o plodnom piscu scenarija koji u jednom času gubi moć pisanja iz čega nastaje sva negova tragedija.

U drugoj priči, „Susret sa himerom“, Marković pripoveda o beogradskom zavodniku koji iznenada pada kao žrtva svoje osmišljene zavodničke tragedije postajući plen vlastite lakomislenosti i jedne uporne i, kako je on vidi, prosečne žene.

Treća i najduža priča u knjizi, „Druga smrt doktora Grujića“, pripoveda o epidemiji „Variole vere“ u Beogradu i Srbiji 1972. godine.

Film Gorana Markovića „Variola vera“ proistekao je iz istog materijala po kome je nastala i ova uzbudljiva priča u kojoj se uverljivo predstavljaju napetost i humor, izuzetni događaji i tragikomične situacije, ljubav i kukavičluk, retka strast i bezgranična sebičnost, posvećenost i parališući strah, odanost i cinizam manipulacije, epidemijski karantin i nesloboda čitavog društva, veliki preokreti i veliki nesporazumi, cenzura u totalitarnom, zatvorenom društvu i strah i samouništavajuća strast običnih ljudi koji ga čine i koju mu se podvrgavaju.

Priča Gorana Markovića u knjizi „Tri priče o samoubicama“ daje širu perspektivu događaja i obimniji materijal od filma „Variola vera“.

Okvirna ideja o sudbini jednog čoveka koji u dosuđenoj svakodnevici troši svoj smisao i radi na svom samouništenju čini ove tri priče vrlo prepoznatljivom celinom.

„Materijal za „Variolu veru“ prikupljao sam gotovo punu deceniju i filmu je trebalo tačno 10 godina da se pojavi nakon strašne epidemije iskorenjene tropske bolesti koja je Srbiju zadesila 1972. godine“, naveo je Marković.

Poznati reditelj je dodao da materijal koji poseduje po obimu daleko prevazilazi okvire jednog dvosatnog filma, pa je zbog toga došao na ideju da ga ponudim i u literarnoj formi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar