U trendu

Promocija romana “Svinja” slovačkog književnika Arpada Šoltesa

BEOGRAD – Promocija romana “Svinja” slovačkog književnika i novinara Arpada Šoltesa i izdavačke kuće “Clio” održana je večeras u klubu Bitef teatra u Beogradu.

Osim autora, večeras o ovom političkom trileru i njegovoj filmkoj ekranizaciji, govorili su prevodilac Zdenka Valent Belić, osnivač, glavni urednik i direktor kuće “Clio” Zoran Hamović i pisac Dragan Velikić.

Autor Arpad Šoltes, poznat od ranije kao istraživački novinar izjavio je da smatra da bi ova priča bila veoma zanimljiva ovdašnjim čitaocima, posebno jer je u pitanju surova istina.

„Navikao sam da novinar ne treba da bude u pravu, već da barata činjenicama. Ako naiđete na nekog novinara koji tvrdi da je u pravu, bez dokaza i činjenica na uvid, znajte da se sigurno radi o diletantu, možda čak i manipulatoru. Opet, ovde kao pisac mogu pokazati veoma istinitu sliku stvarnosti, ali ne moram imati činjenice. Pisac i novinar u meni su se ovde spojili, a kao književnik stvaram fikciju, odnosno plaćen sam da izmišljam“, istakao je slovački autor.

Sva dešavanja u ovom trileru sugerišu mnogo toga nimalo optimistično – život je bezvredan, smrt je roba, državu kontrolišu animalni instinkti visoko rangiranih kriminalaca.

Autor ili, kako sam sebe ironično naziva „strani plaćenik“ na samom početku, pre prologa knjige, čitaocu predstavlja zastrašujuću fikciju koja bi lako mogla da postane slovačka, a svakako i srpska, stvarnost.

Šoltes na osnovu mučnog istinitog događaja ilustruje sliku društvene realnosti duboko utonule u kriminal i korupciju, kao okvir radnje „Svinja“.

„Nisam strahovao da bih imao neke posledice u vezi sa romanom koji sam napisao, jer, kako bi to uopšte izgledalo? Pojavi se neki lik, političar ili kriminalac i kaže mi „to što si ti napisao o tom liku, da znaš, to uopšte nisam ja“. Ne verujem da bi tako nešto bilo moguće. Istina jeste da sam ovom knjigom i kasnije istoimenim gledanim filmom po romanu, stekao puno neprijatelja“, objasnio je Šoltes, koji je u svom delu, prema oceni kritičara,
ispisao neku vrstu modernog vesterna, te je stvorio napeti akcioni triler, „brze radnje i dinamičnih dijaloga, koji priči daju osobine izuzetne čitljivosti i pitkosti“.

Dodao je da se mnogi u Slovačkoj i dalje odnose prema romanu „Svinja“ kao da uopšte ne postoji i jednostavno ga ignorišu.

„Tu mislim na javne ličnosti. Opet, čitaoci pokušavaju sve vreme da pogode ko je ko iz romana ličnost iz stvarnosti, a zapravo nije tu samo jedan prototip, već kombinacija više ličnosti u jednom liku“, objasnio je slovački autor, koji je do sada objavio i romane „Meso“ (2017) i „Bes“ (2020).

Roman „Svinja“, Šoltes je krenuo da piše 2018. nakon dvostrukog ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove partnerke Martine Kušnirove, uveren da ovaj slučaj nikada neće biti do kraja rasvetljen.

Roman je prodat u Slovačkoj u preko 30 000 primeraka, i kao i sam film, izazvao dosta negativnih reakcija.

„Novinari koriste činjenice na koje ljudi emotivno ne reaguju. Slovaci su prilično prezasićeni „svinjarijama“, da se tako izrazim, koje se dešavaju svakodnevno. Tokom pisanja ovog romana uvideo sam liniju između pisca i novinara. Tako su čitaoci na one brutalne situacije u knjizi reagovali malo intenzivnije“, ocenio je pisac.

Šoltes je rekao da je igrani film „Svinja“ za samo tri nedelje imao više od 300.000 gledalaca u bioskopima.

Publici na ovoj književnoj večeri je emitovan i trejler za ovaj bioskopski hit, koji nije bio prikazivan u Srbiji.

„Premijera je bila malo pre početka prvog talasa pandemije, u februaru 2020. godine. Kasnije su svi bioskopi morali da budu zatvoreni. Da nam se nije desila korona, uveren sam da bi ovo bio najgledaniji film u istoriji slovačke kinematografije“, tvrdi pisac, čiji je roman „Svinja“ preveden na češki i francuski, i sada premijerno na srpski jezik.

Nagrađivani pisac Dragan Velikić kao recenzent knjige, analizirao je krimi novelu „Svinja“ i primetio da se nalazi na granici više žanrova, a da preovlađuje atmosfera i energija trilera.

Velikić je otkrio da je slovački pisac i novinar napisao ovaj triler u specifičnim okolnostima za svega šest nedelja, i da se skoro dobija aritmija dok se čitaju pojedini delovi napete priče o ubistvu mladog para koje je organizovala mafija, sumnja se uz pomoć Evropske unije.

Dvostruki laureat NIN-ove nagrade Velikić je ocenio da je delo „Svinja“ slika i prilika Srbije, u „pravom smislu jedna – močvara, priča o nama koja ostavlja u duši gorčinu poraza“.

Pisac stvara mozaik i kaleidoskop likova i situacija u romanu: zavisna tinejdžerka nestaje iz rehabilitacionog centra, ali nikome ne nedostaje, jedan talentovani političar postaje predsednik, ali ne zna da kontroliše svoje impulse, i na kraju, sopstvene odluke.

Mali lihvar želi da postane veliki igrač, neonacista gubi prijatelja u šumi, dok mladi analitičar postaje novinarska zvezda.
Prvi čovek izdavaštva „Clio“ Zoran Hamović je rekao večeras da je „Svinja“ veoma specifična knjiga koju je pisao neko ko ima novinarsko iskustvo i nerv za ovu profesiju i istakao da je taj materijal mnogo potentniji za roman nego novinarski izveštaj ili feljton koji ne bi mogao da preraste u književnost.

Hamović se složio sa Velikićem da se radnja romana može povezati sa Srbijom, ali i da „ako samo zamenite imena i bude neko iz Bugarske, Rumunije, videćete da svuda ova tema može univerzalno svuda da funkcioniše“.

On smatra da je slovački autor rođen u veoma prelomnoj 1969. godini, koja je iznela „veliku tranziciju na svojim plećima“, kao i da njegov roman „Svinja“ predstavlja „veoma važnu literaturu i tradiciju novinarskog pisanja“.

Arpad Šoltes rođen je 1969. godine u Košicama (Slovačka) i godinama se bavio prvenstveno istraživačkim novinarstvom, a prema sopstvenom priznanju, tek nakon što je uvideo moć fikcije da uverljivije sagleda stvarnost, počeo je da se bavi pisanjem proze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.