Prosefest ove godine posvećen prozi u regionu

NOVI SAD – Novo, 12. izdanje međunarodnog festivala proze „Prosefest“, koji organizuje Kulturni centar Novog Sada, biće održano od 25. do 28. septembra, a citirajući moto manifestacije „Zauzmi pozu, čitaj prozu, Đorđe Pisarev, pi-ar festivala, rekao je da će ovog puta pažnja biti usmerena na prozu iz regiona.

Odabrali smo autore, vrhunske prozaiste koji govore jezikom za koji nije potreban prevodilac, kazao je Pisarev i dodao da je specifičnost ove manifestacije u tome da se u festival uključi i publika.

Nedeljko Mamula, urednik književnog programa u KCNS, najavio je da će na predstojećem festivalu učestvovati šest pisaca: Miljenko Jergović (BiH), Borivoj Radaković (Hrvatska), Ranko Risojević (Republika Srpska), autor 50-ak knjiga među kojima je i nekoliko iz oblasti matematike, Enes Halilović (Srbija), čije dve prozne knjige u poslednje vreme izazivaju veliku pažnju, Srđan Srdić (Srbija), koji je prošle godine bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu i Radivoj Šajtinac (Srbija).

„Bitno je i da smo festival izmestili po prvi put na sam početak školske godine i mislim da ćemo taj koncept zadržati i ubuduće, uz pokušaj da učenicima nabavimo knjige koje će čitati tokom raspusta kako bismo se pripremili za festival“, kazao je Mamula.

Ovogodišnji laureat nagrade „Prosefesta“, koja nosi ime začetnika srpskog romana, Milovana Vidakovića (1780 – 1841), biće saopšten neposredno uoči festivala.

Dosadašnji dobitnici ovog prestižnog priznanja su: Alberto Mangel, Đerđ Konrad, Klaudio Magris, David Grosman, Slobodan Tišma, David Albahari, Milisav Savić, Jevgenij Vodolazkin, Giljermo Martines, Mario Vargas Ljosa, Orhan Pamuk i Peter Handke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.