U trendu

Proslavljeno 750 godina manastira Morača

Velikim crkveno-narodnim saborom održanim u nedelju 26. maja u manastiru Morača kod Podgorice, obeleženo je 750 godina postojanja ove velike pravoslavne svetinje. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegova svetost patrijarh srpski g. Pavle, uz sasluživanje većeg broja arhijereja, sveštenstva i monaštva Srpske pravoslavne crkve. Posle bogosluženja, arhipastir Srpske crkve osveštao je i novu manastirsku riznicu, inače jednu od najbogatijih u našoj crkvi. Upućujući blagoslov okupljenom vernom narodu i gostima, patrijarh je podsetio da su se u ovom manastiru kroz vekove naši preci molili da se održimo kao narod Božiji, posebno naglasivši da „naši preci danas na nas gledaju i očekuju da budemo dostojni potomci na putu Božijem“.

Pozdravljajući Njegovu svetost patrijarha, domaćin ove svečanosti, Njegovo preosveštenstvo g. Amfilohije, mitropolit crnogorsko-primorski, istakao je da je ovaj sabor produžetak sabora koji traje već 750 godina. Otkako je Nemanjin unuk na kruškovom panju, na kojem je padala nebeska luča, podigao ovaj hram, taj oganj nije prestajao da se spušta na ovu svetinju. Vladika Amfilohije je još dodao da su mnogi patrijarsi dolazili i prizivali večni oganj, a to je uradio i patrijarh Pavle, potvrđujući nerazlučivo jedinstvo Srpske crkve od kako ju je ustanovio sveti Sava.

Manastir Morača je najznačajnija, najmonumentalnija i najstarija zadužbina srpske vladarske loze Nemanjića u Crnoj Gori. Sagrađen je 1250. godine, a njegov ktitor je bio knez Stevan Nemanjić, sin najstarijeg Nemanjinog sina Vukana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)