U trendu

Prva pretpremijera predstave 'Revolucija' u Kotoru

Prva pretpremijera predstave „Revolucija“, odnosno „Škola protesta“ Pusi rajot teatra (Pussy Riot Theatre), na osnovu knjige jedne od lidera pank-rok grupe Pusi Rajot Marije Aljohine, održana je večeras u Kotoru u Dukli art centru.

Knjiga, odnosno predstava posvećena je istoriji grupe Pusi rajot, poznate po protestnim performansima i kritikama ruskog predsednika Vladimira Putina, zbog čega su članice hapšene i osudjivane u Rusiji.

U dramskom komadu, pored Aljohine, nastupaju Kiril Konstantinov i psiho-pank muzički duet AWOTT (Asian Woman On The Telephone) koji čine Nastja i Maksim. Režiser je Jurij Muravicki, producent je Aleksandar Čeparukin, a video majstor Vasilij Bogatov.

Muravicki je nakon predstave kazao da je predstava još u toku pripreme, da će grupa nakon mesečnih proba u Kotoru nastaviti probe u Rusiji, kuda putuje u sredu. Najavio je da će projekat najpre biti predstavljen u Rusiji u martu za zatvoreni, odabrani krug ljudi, a da će zatim biti prikazan u SAD i Evropi.

Aljohina je navela da ne želi da se predstava shvati kao istorija jednog heroja, već kao svojevrsni manifest protesta.

„Ja bih želela da pošaljem poruku da svako mora za sebe da donese odluku – da li će nešto da čini ili ne, da li će se složiti sa nečim ili ne. Moja poruka je – činite nešto“, kazala je Aljohina.

Najavljeno je da će predstava otvoriti pozorišni festival Fiat, koji se održava u septembru u Podgorici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.