U trendu

Prvo izdanje Kišove „Lauta i ožiljci“ pre 25 godina

BEOGRAD- Ove godine navršava se dvadeset pet godina od prvog objavljivanja knjige Danila Kiša „Lauta i ožiljci“ koja je objavljena posthumno,a priredila ju je Mirjana Miočinović.

U knjizi koja donosi pripovetke iz zaostavštine Danila Kiša nalazi se sedam priča, od kojih su pripovetke „Apatrid“, „Jurij Golec“, „Lauta i ožiljci“, „Maratonac i sudija“, „Pesnik“ i „Dug“ napisane između 1980. i 1986. godine, neke u vreme kada Kiš piše „Enciklopediju mrtvih“ a neke kao autorski i pripovedački ođek na ovu knjigu i teme pokrenute u njoj.

Pomenutim pričama pridružena je i dvodelna proza „A i B“ za koju se pretpostavlja da je nastala 1986. godine.

„Utoliko se može reći da priče iz knjige „Lauta i ožiljc“i predstavljaju poslednji okretaj zavrtnja u neuporedivoj stvaralačkoj radionici Danila Kiša. Ove priče oličavaju jedan od mogućih ishoda te velike avanture“, konstaovao je urednik Arhipelaga Gojko Božović koji je ekskluzivni izdavač dela Danila Kiša za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Prema njegovim rečima “ suočavajući žzivot i priču, činjenice i fikciju, govor dokumenata i moć imaginacije, Danilo Kiš u svojim poslednjim pričama pripoveda o Edenu Fon Horvatu i sredonjoevropskoj sudbini, o apatridima i grobovima, o Juriju Golecu i Nikolaju Aleksinskom, o emigrantima i pesnicima, o ljubavi i smrti, o Beogradu, o Andriću, o dugovima i o svetu koji uvek ima dve nepovezive strane“.

Pripovetke sakupljene u knjizi „Lauta i ožiljci“ sastavni se deo novelističkog ciklusa Danila Kiša obeleženog knjigama „Grobnica za Borisa Davidoviča“ i „Enciklopedija mrtvih“.

Novo izdanje knjige „Lauta i ožiljci“ objavljeno je kao osma knjiga u okviru „Dela Danila Kiša“ u 10 knjiga koja je objavio Arhipelag.
„Danilo Kiš je pisac“, kaže Božović, „koji ima ne samo tumače nego i čitaoce koje neprestano stiče i u novim generacijama“.

Upravo zato je neophodno da njegova dela stalno budu dostupna i da budu predmet novih čitanja i razgovora.

„Knjige Danila Kiša, bolje od ma čega drugog, pokazuju da sve nije književnost, ali da književnost može biti najbolji deo našeg iskustva. Delo Danila Kiša potvrđuje piščeve reči s početka osamdesetih godina o veličanstvenom mehanizmu koji ne dozvoljava da se svet obesmisli, da reči izgube svoje značenje“ istakao je Božović. .
Povodom 25 godina od prvog izdanja knjige „Lauta i ožiljci“ Arhipelag i Narodna biblioteka Srbije organizuju razgovor Danilo Kiš ili „Lauta i ožiljci“ u petak 22. februara, na dan piščevog rođenja, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije s početkom u 19 časova.
U razgovoru učestvuju književni kritičari Marija Nenezić, Vladan Bajčeta i Gojko Božović. U razgovoru Danilo Kiš ili Lauta i ožiljci biće predstavljena nova čitanja Kišovih posthumno objavljenih priča.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar