U trendu

PTT Muzej: Prigodne markice i izložba maraka Meksika

BEOGRAD – Promocija prigodnih poštanskih markica i izložba „500 prvih maraka Meksika 1879-1945“ održane su danas u PTT Muzeju u Beogradu povodom obeležavanja 75 godina od uspostavljanja neprekidnih diplomatskih odnosa Srbije i Meksika.

Ambasador Sjedinjenih Meksičkih Država Karlos Isauro Feliks Korona istakao je da od kada je prva Ambasada Meksika otvorena u Beogradu, Meksiko nikada nije zatvorio njena vrata niti prekinuo zvanične i društvene kontakte sa Srbijom, odnosno tadašnjom Jugoslavijom.

„Meksiko je uvek bio uz srpski narod u istorijskom procesu koji je doveo do raspada Jugoslavije i konsolidacije Srbije kao zemlje naslednice. Kontinuirano prisustvo Meksika u Srbiji u osnovi proizilazi iz uverenja da su naši prijatelji uvek tu, u dobru i u zlu“, rekao je Korona i dodao da će komemorativno izdavanje ove umetničke poštanske marke bez sumnje biti deo istorije naših odnosa kao „poseban simbol spona dubokog prijateljstva između Meksika i Srbije“.

„Čvrsto političko razumevanje i duboke veze koju su narodi Meksika i Srbije izgradili na akademskim i kulturnim poljima u ovih 75 godina pokazuju nam da je naš odnos zasnovan na ljudskoj dimenziji naše agende i stoga predstavlja solidnu osnovu za nastavak gradnje i produbljivanja naših veza u narednim godinama i kako bismo se zajedno suočili sa svim izazovima, poput trenutne pandemije“, istakao je Korona.

Pored toga, Korona je ukazao na to da Meksiko u septembru slavi 200 godina svoje nezavisnosti, te da je posebno zadovoljstvo što se prikazivanje markica poklapa sa mesecom Otadžbine u Meksiku i što njihov dizajn uključuje glavne simbole ove zemlje.

V.d. direktora JP „Pošta Srbije“ Zoran Đorđević naveo je da je izdavanje prigodnih markica najmanje što se moglo učiniti u znak zahvalnosti Meksiku za 75 godina neprekidnih diplomatskih odnosa i podrške koju je ova zemlja pružila Srbiji.

„‘Pošta Srbije’ je institucija koja zbližava ljude, a ona na ovaj način želi da još više zbliži narode Meksika i Srbije. Samouveren sam da će ovaj događaj biti propraćen i obeležen i u Meksiku i da će javnost tamo znati da ih jedna mala Srbija ceni, kao i prijateljstvo koje postoji“, naveo je Đorđević.

Po njegovim rečima, današnja postavka za cilj ima da beogradskoj publici pokaže istoriju koja postoji između Srbije i Meksika i da se prijateljstvo dugo 75 godina na prigodan način obeleži.

Kako Đorđević kaže, on veruje da će u narednim godinama biti prilike da se ova saradnja, bez obzira na udaljenost, učvrsti i obeleži na malo drugačiji način.

Za dizajn prigodnog bloka zaslužna je akademski grafičar Marija Vlahović, koja je u njemu ujedinila prepoznatljive motive i znamenitosti Srbije i Meksika.

Srbiju predstavljaju Beogradski pobednik, Golubačka, Kalemegdanska, Smederevska i Ram tvrđava, manastiri Manasija, Mileševa, Studenica, Gračanica i Visoki Dečani, kao i Kula Nebojša.

Marke s meksičkim motivima krase Spomenik nezavisnosti (poznatiji kao Anđeo nezavisnosti), piramida-hram Kukulkana iz Čičen Ice i Palata Lepih umetnosti u Meksiko Sitiju.

Izložba „500 prvih maraka Meksika 1879-1945“, koja će biti otvorena do 21. septembra, predstavlja zbirku poštanskih maraka koja ilustruje veoma raznovrstan i bogat filatelistički razvoj Meksika u određenom periodu.

Zbirku je PTT Muzeju pozajmio Muzej knjige i putovanja Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.