U trendu

PTT muzej u programu manifestacije Muzeji za 10

BEOGRAD – Pošta Srbije i PTT muzej u Beogradu, uzeće učešće u najvećoj nacionalnoj muzejskoj manifestaciji „Muzeji za 10“, koja se u čast Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja, održava pod sloganom „Moć muzeja“ u periodu od 14. do 20. maja, i na kojoj će posetiocima predstaviti bogat i raznovrstan sedmodnevni besplatan program.

Uz stalnu postavku, specijalno za ovu priliku biće otvorena izložba poštanskih maraka Svetskog poštanskog saveza, iz zbirke maraka stranih poštanskih uprava PTT muzeja dobijenih razmenom sa Svetskim poštanskim savezom.

Među mnogima, izdvajajju se izdanje maraka poštanske uprave Ujedinjenih nacija posvećeno internacionalnim igrama, izdanja Kine sa reprodukcijama poznatih kineskih umetničkih dela, „Istoriju Španije“ sa karikaturama koje predstavljaju različite periode iz bogate španske istorije, kao i izdanje Sjedinjenih Američkih Država posvećeno popularnim Zvezdanim ratovima.

Izložba knjiga iz fonda biblioteke Pošte Srbije predstaviće vredna izdanja, najstariju knjigu koja se čuva u biblioteci – Serbskij sekreter, iz 1802, Pomenik znamenitih ljudi u srpskog roda, iz 1888; najstariji telefonski imenik iz 1912. godine, Zbornik zakona i uredaba u Knjaževini Srbiji, 1869, prvo izdanje Poštansko-telegrafskog vesnika iz 1889, „Verorgnungsblatt“ odnosno Službeni glasnik za administrativne grane austrijskog ministarstva trgovine, goticom štampan iz 1853. i druge.

Posetioci će moći da vide i ekskluzivnu izložbu „Neviđeni Lubarda“ koja u PTT muzeju traje do 27. maja, sa deset umetničkih dela Petra Lubarde iz privatnih kolekcija koja do sada nisu izlagana: „Bik“, „Crni panter“, „Zmajevi“, „Minotaur“, „Logorska mrtva priroda“, „Škorpija“, „Selo Brajići“, „Stene“, „Kosovski boj“ i „Put slobode (Sutjeska)“. U subotu 14. maja, dodatni programi obuhvatiće stručno vođenje kroz stalnu izložbenu postavku PTT muzeja, s početkom u 17, 19 i 20 časova. Istog dana, dve interaktivne radionice „Poštanski satić“ za najmlađe posetioce na kojima uče kako se piše i adresuje pismo, održaće se u 16 i 18 časova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar