U trendu

Puškinova bajka

Poznato delo Aleksandra Sergejeviča Puškina – poema "Car Saltan" – nedavno je objavljena u okviru klasika koji su namenjeni najmlađij čitalačkoj publici. Poema koja nosi verovatno najduži naslov na svetu "Bajka o caru Saltanu, njegovom sinu glasovitom bojarskom princu Gvidonu Saltanoviču i prelepoj princezi labudici" nastala je davne 1831. godine. Satkana je od prelepih stihova, prepuna magičnih elemenata, bajkovitih zapleta i čudesnih raspleta koji naravno vode ka konačnoj pobedi dobra nad zlom.
Priča o tri sestre od kojih se najmlađa udaje za cara da bi je druge dve ljubomorne sestre oklevetale i učinile da se lakoverni car Saltan odrekne i supruge i sina, inspirisalo je svojom lepotom mnoge filmske i pozorišne stvaraoce, ali i kompozitore. Nikolaj Rimski Korsakov je 1899. godine, na stogodišnjicu rođenja velikog ruskog pesnika, njegovu "Skasku o caru Saltanu" pretočio u četiri čina opere, za koju je libreto pisao Vladimir Belski, oslanjajući se na Puškinovu poemu. Čuvena animirana verzija koja je emitovana i na našim televizijskim kanalima nastala je 1984. godine u režiji Leva Milčina i Ivana Ivanova, a pre toga je napravljena i igrana verzija iz 1966. godine u režiji Aleksandra Ptuška u kojoj Oleg Vidov igra carevića Gvidona (čuveni ruski glumac nastupao je nekoliko puta u domaćim filmovima kao što su "Bitka na Neretvi" ili "Uzrok smrti ne spominjati").
Čuvena bajka doživela je i mnoge inscenacije u lutkarskom pozorištu, kao i u onom koje je prevashodno namenjeno najmlađoj publici, ali je Puškinova bajka o princu i labudici uvek uspevala da nađe svoj put i do odrasle publike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.