U trendu

Radivoje Radivojević dobitnik nagrade „Darko Kraljić“

BEOGRAD – Istaknuti srpski kompozitor Radivoje Rade Radivojević dobitnik je nagrade „Darko Kraljić“ za životno delo u domenu popularne muzike za 2020. godinu, koju mu dodeljuje Udruženje kompozitora Srbije (UKS), saopštila je direkcija.

Odluku o značajnoj nagradi jednoglasno je donela stručna komisija u sastavu: predsednik Radoslav Graić i kompozitori – Žarko Dančuo, Jovan Maljoković, Vladan Vučković – Paja i Aleksandra Milutinović.

Dodela nagrade će se odigrati krajem tekuće godine autorskim koncertom samog laureata nagrade.

U svojoj izuzetno uspešnoj, već pola veka dugoj karijeri, Rade Radivojević (Vranje, 1949) je postao jedan od vodećih autora, čiji se značaj može porediti sa popularnošću legendarnog Darka Kraljića, navodi se između ostalog u obrazloženju žirija.

Muzikolog Ivana Trišić analizirala je stvaralaštvo nagrađenog umetnika, gde ističe da je u istorijski razvoj popularnog žanra, Radivojević uneo složena formalna rešenja koja su proširila tradicionalni oblik popularne pesme.

Takođe je obogatio harmonsku podlogu i doneo maštovite aranžmane.

„Ipak, njegova muzika pre svega pleni neiscrpnom melodikom, lirikom i osećajnošću jednog izrazitog, snažnog neoromantičara. Kao takva ona prevazilazi merila savremenog istorijskog perioda i ima sve šanse da i u dalekoj budućnosti zrači kao evergrin baština“, zaključila je Trišić u svom izlaganju.

Radivoje Radivojević je tokom karijere postao veoma traženi kompozitor, aranžer, producent i instrumentalista, a diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 1974. godine.

Njegov veoma plodan opus sadrži više od 700 ostvarenja popularne, primenjene, dečije i narodne muzike, gde je zapažen bio sa pobedničkim numerama i kompozicijama na muzičkim festivalima u Beogradu, Skoplju, Novom Sadu, Budvi, Herceg Novom, Sofiji.

Radivojević je bio poslednji predstavnik Jugoslavije na Pesmi Evrovizije u Malmeu 1992. godine sa pesmom „Ljubim te pesmama“.

Proglašen je za kompozitora godine u Jugoslaviji 1994, u Makedoniji 2000. i za hit-kompozitora u Bugarskoj 2014. godine.

Osim muzike za decu, umetnik komponuje i primenjenu muziku za film, igrane i dokumentarne televizijske emisije i pozorišne predstave, muzičke špice i reklamne spotove, a objavio je tri autorske ploče i tri CD-a.

Povodom obeležavanja 40 godina rada, Radivojević je održao veliki koncert 2009. u Sava centru sa preko 100 izvođača, koji je 2011. repriziran u Nišu.

Muzička produkcija i Muzička redakcija RTS-a za zlatni jubilej od 50 godina rada laureata, organizovali su 2019. u Kombank dvorani u Beogradu njegov koncert „Tragovi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.