U trendu

Radujević: Beogradska nedelja mode otkrila autorski dizajn

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je direktor Modnog studija „Klik“ Nenad Radujević koji je govorio o manifestaciji Beogradska nedelja mode (BNM) koja od 8. novembra do 1. decemba doživljava svoje 50. izdanje.

Radujević je podsetio da je BNM počela 1996. kao prvi takav projekat u jugoistočnoj Evropi zahvaljujući malom iskustvu „Klika“, osnovanog pet godina ranije, iz želje da se „na sistemski, pravi način prestave domaći modni poslenici“.

„Počeli smo projekat sa vizijom da se razvijamo kao u svetu. Velika iskustva sam sticao po nedeljama mode u svetu, prilagođavajući ih našem tržišstu i mogu reći da smo uspeli u tome, da je stvarno divno da slavimo 50. izdanje BNM“, rekao je Radujević.

Prema njegovim rečima, najzahtevnije je bilo uspostaviti sistem u industriji koja se početkom devedesetih raspala i nije dovoljno ojačala u tim godinama kroz privatni sektor.

Dodatan izazov je bio da se oformi sistem sa brojnim saradnicima i profesijama koje nisu bile uspostavljene , a slaganje svih kockica je bio izazov koji je prihvaćen sa entuzijazmom, napomenuo je Radujević.

„U hodu smo uspeli da sve osvojimo i postavimo na zdrave osnove. Mnogi inostrani gosti primetili su da je BNM jedna od bolje organizovanih na kojima su učestvovali“, naveo je šef „Klika“.

Radujević je naglasio da je najveći doprinos BNM razvoj autorskog modnog dizajna u Srbiji.

U početku su postojale samo dve prodavnice autorskog modnog dizajna – Verice Rakočević i Dragane Ognjenović, a Radujević ističe da nakon 26 godina ima više od 50 radnji sa preko stotinu dizajnera.

Prema njegovim rečima, manifestaciaj je do sada predstavila preko 1.500 dizajnera, od mladih do etabliranih, što je veliki broj za malo tržište“.

„Ponosan sam na te brojeve. Otvorili smo vrata mladim dizajnerima“, naglasio je Radujević.

Beograđani vole modu i mogu da se dobro obuku, primećuju mnogi stranci, a Radujević ipak upozorava da „smo možda izgubili hrabrost koju smo imali osamdesetih, koja je bila izazvana nedostatkom brojnih elemenata na tržištu“.

„Moja generacija jedva čekala da se pojavi petstokec u tadašnjem komisionu. To je za nas bio vrhunac dobrog šopinga, a sada je sve dostupno“, prisetio se modni poslenik.

Iako ima mladih koji itekako vole da naprave zanimljive modne kombinacije, oni ipak nisu u većini kao ranije, upozorava Radujević.

„Postoji loš uticaj fast fešn brendova i instagrama, gde se plasiraju trendovi koji su ‘moranje’u tržišnoj utakmici. Očekuje se da ljudi budu mnogo kreativniji, a zato je važna autorska moda“, naglasio je Radujević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.