U trendu

Radulović, Milenković i Kolibri na koncertu Unicefa

BEOGRAD – Dobrotvorni koncert u organizaciji Unicefa povodom 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta, održan je večeras u Beogradu u prepunom Centru „Sava“, a na kojem su nastupili proslavljeni violinisti Stefan Milenković i Nemanja Radulović, i dečji hor „Kolibri“.

Prisutnima se na početku obratila direktorka Kancelarije Unicefa u Beogradu Ređina de Dominičis.

„Ove godine obeležavamo 30 godina od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta. To je najratifikovaniji sporazum o ljudskim pravima u istoriji, koji je promenio živote dece u svetu, i u Srbiji“, kazala je De Domičisova.

Ona je istakla da deca vrlo dobro prepoznaju pravdu od nepravde, istinu od laži, ljubav od manipulacije i da za njih nacionalnost, versko opredeljenje, seksualna orijentacija, ekonomski status nisu od presudnog značaja.

„Konvencija o pravima deteta je uspostavila pravila igre. Ona je pisana zbog dece, a namenjena je za nas odrasle. I zato smo, od njenog usvajanja do danas, mnogo toga uradili za decu“, istakla je Ređina de Dominičis.

Ona je, međutim, istakla da i pored velikog napretka, još uvek mnoga deca u svetu nemaju svoja prava, 262 miliona dece u svetu ne pohađa školu, 650 miliona devojčica je udato pre 18. rođendana.

„Prava 75 miliona dece i mladih su ugrozena zbog konflikta i prirodnih nepogoda koje se sve cesće desavaju“, kazala je De Dominičisova i apelovala da je neophodno učiniti sve za prava svakog deteta.

Ona je istakla da se slobodno i razvijeno društvo ne oblikuje isključivo u parlamentu i državnim institucijama, već se stvara u predškolskim i školskim ustanovama, na dečijim odeljenjima biblioteka, u dečijim pozorišima, na koncertima hora „Kolibri“, Nemanje Radulovića i Stefana Milenkovića.

Nakon toga na scenu su stupila deca iz hora „Kolibri“ uz dirigenta Ljiljanu Ranđelović.

Stefan Milenković izveo je uz kamerni orkestar Muzikon kompozicije Vivaldija „Četiri godišnja doba:Zima“, zatim Pjacola „Leto“ i od Vilijamsa temu iz filma „Šindlerova lista“ što je publika pozdravila ovacijama.

Nemanja Radulović je uz Tijanu i Kseniju Milošević na violini, izveo dela Dvoržaka i Montija.

U publici je bio veliki broj dece koja su igrala izmedu redova, a najveće ushićenje bilo je kada su za poslednju izvedbu na scenu stupili svi zajedno.

„Kolibri“, Radulović i Milenković su uz ovacije i aplauz publike, kao i radosnu vrisku dece, izveli numeru „Za život nov“ Nikole Čuturila.

Sve sredstva od prodatih karata biće usmerena za unapređenje programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.