U trendu

Ratne tajne

Za roman "Crvendać" norveški pisac Ju Nesbe (1960) dobio je 2002. nagradu Norveškog udruženja knjižara, a knjiga je u anketi norveške državne televizije proglašena za najbolji norveški kriminalistički roman svih vremena. To je treći iz serije romana o policijskom inspektoru Hariju Huleu koja je prevedena na više od trideset jezika. Nesbe je inače diplomirao ekonomiju, radio kao berzanski broker i novinar, a bavi se i sviranjem i komponovanjem i sada peva sa svojim rok bendom "Di Derre". Izuzetno uzbudljiva i filmski dinamična radnja "Crvendaća" događa se u dva vremenska plana, koji se naizmenično prepliću, 1990/2000 i 1942/1944.
Prilikom posete predsednika Klintona Norveškoj, inspektor Hule, koji inače večito ratuje sa alkoholizmom, autoritetima i pravilima službe, ali je izuzetno spretan i inteligentan, pravi ozbiljan profesionalni gaf, zbog čega ga iz policije prebacuju u službu bezbednosti. Na novom poslu on dobija zadatak da proveri šta smeraju neonacisti u Oslu povodom proslave državnog praznika 17. maja. Idući tim tragom, slučajno nailazi na podatak da je jedna puška, omiljeno oružje atentatora, prokrijumčarena u Norvešku. Nastojeći da je pronađe kao i njenog novog vlasnika i spreči mogući atentat, jer se u Oslu skuplja svetska politička elita, Hari otkriva podatke o grupi norveških dobrovoljaca sa Istočnog fronta. Tokom rata oni su se stavili na stranu nemačkog okupatora. Istovremeno nailazi i na naznake o mreži krijumčarenja oružja čiji se vođa krije pod pseudonimom Princ. Druga priča govori o doživljajima grupe norveških dobrovoljaca oko Lenjingrada.
Jedan od njih gine početkom 1943. i koristi njegov nadimak, Urija. On se zaljubljuje u austrijsku bolničarku Helen sa kojom kuje plan da prebegne u Norvešku… Prevodilac je Jelena Loma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.