U trendu

Razgovor o knjizi „Sjećanja i neobjavljenje priče“ u KCB

BEOGRAD – Kulturni centar Beograd i Udružnje za kulturu povezivanja MostArt Jugoslavija organizuju 20. aprila razgovor o prvom izdanju u Srbiji knjige Eve Grlić, „Sjećanja i neobjavljenje priče“ i projekciju filma „Skriveno đetinjstvo: Vesnina priča“, saopštili su iz KCB.

U razgovoru o knjizi učestvuju Rajko Grlić, Ante Tomić, Filip David i Dragan Stojković.
„Sjećanja i neobjavljene priče“ su svojevrstan jntimni dnevnik, ali i dnevnik jednog prostora i vremena.

Identitet i jedinstvena sudbina Eve Grlić (1920-2008), uticali su na njen veoma širok pogled na svet.

Eva Grlić bila je istaknuta hrvatska novinarka, prevodilica i urednica, supruga profesora estetike Danka Grlića, i majka poznatog hrvatskog filmskog reditelja i producenta Rajka Grlića.

Odrasla u Sarajevu dvadesetih i tridesetih godina 20. veka, od 1938. živela je u Zagrebu.

Najbliži članovi porodice su stradali u holokaustu, preživela je progone u NDH, učestvovala u partizanskom pokretu, da bi nakon rata završila na Golom otoku.

Njena sećanja su odlično polazište kroz koje je moguće analizirati i razdoblje od prve Jugoslavije i NDH do socijalizma i 90-ih.

Ona piše o Korčulanskoj filozofskoj školi, putovanjima, životnim sudbinama najbližih prijateljica kao i buđenju nacionalizma na ovim prostorima otkrivajući kako je pojave i ratne događaje iz 90-ih videla ona, koja je živela u skladu s načelima humanosti, solidarnosti i antifašizma.

Film „Skriveno đetinjstvo: Vesnina priča“ govori je o dvema ženama, o majci Evi i ćerki Vesni, koje su jedine od uže i šire porodice Izrael i Domany preživele teror ustaškog režima i Nezavisne Države Hrvatske.

Kad je započeo Drugi svetski rat u Jugoslaviji, 6. aprila 1941, Eva je imala 21 godinu a Vesnu je rodila nekoliko nedelja kasnije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar