U trendu

Ready Made – Re Made

Proces profesionalnog formiranja i delovanja kroz umetničko-kustosku praksu u slučaju Slavka Timotijevića, istoričara umetnosti, kritičara i izdavača, vezuje se za Studentski kulturni centar u Beogradu. Prema oceni mnogih istoričara, sedamdesete godine 20. veka, sa ekspanzijom konceptualne umetnosti, svakako su najbolje godine ove institucije, a Timotijević je u genezi svoje pozicije tokom tri decenije rada prošao put od kustosa i urednika do direktora čuvenog SKC-a. Timotijević je bio član i akter umetničke grupe Ekipa A3, koja je svoje brojne akcije i atrakcije izvodila na ulici, a istorizovana je kao deo fenomena tadašnje beogradske kontrakulturne scene.
U svom aktuelnom kustoskom projektu predstavljenom u galeriji ULUS-a i naslovljenom "Ready Made – Re Made" – on se poziva na Dišana i njegove umetničke teze, preuzimanje, izmeštanje i promenu konteksta – čiji su savremeni oblici i tema ove izložbe. U umetničkom konceptu dvadesetak izabranih autora za svoju izložbu Timotijević na određeni način potencira vitalne ogranke Dišanovih teza, podvlačeći njegovu ulogu u stvaranju novih stilskih obrazaca koji su drastično uticali na promene u teoriji i praksi vizuelne umetnosti 20. veka. Bazirajući svoju percepciju na matrici istorijskih veličina koje navodi i citira u svom katalogu, od Leonarda da Vinčija do Dišana – Timotijević formira zaštitnu platformu sa koje fokusira na stare ili nove umetničke forme.
Na primeru odabranih umetnika Timotijević se bavi oslobođenom umetnošću i aktivnim kreativnim pogledom na vitalno krilo umetničke scene, na njene ambivalentne i subverzivne konotacije. Umetnik ujedno pokušava da ukaže na specifične umetničke prakse u kojima dominira princip upotrebe gotovih, pronađenih, reotkrivenih, ponovo izvedenih ili prisvojenih predmeta, postupaka ili samih ideja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.