U trendu

Reditelj Darežan Omirbajev: Danas ratovi uspevaju da ujedinjuju narode i države

BEOGRAD – Reditelj i scenarista Darežan Omirbajev iz Kazahstana koji je gost aktuelnog Festivala autorskog fima u Beogradu izjavio je danas u susretu sa novinarima povodom aktuelne situacije u Ukrajini, da ratovi ujedinjuju ljude. 

„Koliko god to možda nekome čudno zvučalo, ali činjenica je da se narodi i države pomoću rata sjedinjavaju. Pogledajte samo kako je u Evropi – svi su ratovali jedni sa drugima, a opet su svi zajedno u Evropskoj uniji. Ko se bije, taj se voli, to je kod nas izreka. Najbolji prijatelji postanu oni koji se prvo dobro potuku“, istakao je režiser Omirbajev, koji je danas predstavio svoja dva filma “Poslednja projekcija” i “Pesnik” u susretu sa medijima na 28. Festivalu autorskog filma, u programu “Bande a part”.

„Mislim da je vreme tih pojedinačnih zemalja prošlo, jer sada se ujedinjuju države. Tako imate Evropsku uniju, Evroazijski savez. Prevaziđene su te „iscepkane“ zemlje“, smatra kazahstanski scenarista i režiser, na temu rata između Rusije i Ukrajine. 

Kratkometražna drama „Poslednja projekcija“ je juče prikazana u Dvorani kulturnog centra (DKC), a večeras će biti premijera ostvarenja “Pesnik” u Sali 6 bioskopa Mts Dvorana.

„Zahvalan sam veoma Festivalu autorskog filma što je uvrstila u selekciju moja dva ostvarenja, posebno što autorski projekti imaju malo gledalaca. I kada je sala polu puna, mi smo srećni“, primetio je filmski stvaralac. 

Njegov kratki film „Poslednja projekcija“ govori o umetnosti i životu kao dva sveta razdvojena nepremostivim ponorom, gde ima života, nema umetnosti, i obrnuto. 

Mladi umetnici onda moraju da naprave izbor, a taj film pripoveda o nesigurnoj sudbini umetnika koji mora biti spreman da podnese težinu usamljenosti. Od te strašne i divne sudbine nijedan umetnik ne može pobeći.

Film je prikazan na prestižnom festivalu u Lokarnu (Švajcarska).

Kako je naveo Omirbajev, pola života je proveo u bivšem Sovjetskom savezu (ŠSR), gde se u školama vrlo detaljno i predano izučava ruska književnost, koja je za njega najsnažnija literatura na celom svetu. 

Samim tim, reditelj je u svojim filmovima često inspirisan delima književnika i dramskog pisca Antona Pavloviča Čehova. 

„U Kazahstanu se govore dva jezika – ruski u gradu i kazahstanski za one koji žive na selu. Upravo o problemu jezika govori moj film „Pesnik“ koji ćete gledati večeras. Scenario sam napisao inspirisan pričom „Autorsko veče“ Hermana Hesea“, otkrio je Omirbajev. 

Film „Pesnik” u prvi plan stavlja junaka Didara koji je pesnik, zaposlen u maloj novinskoj kući. U doba masovne potrošnje malo je onih kojima je i dalje stalo do poezije. Dok čita o znamenitim ličnostima 19. veka, koje su zbog svog bunta bili pogubljeni, Didar shvata potresnu istinu o teškom životu pesnika. Kada dobije poziv da svoju poeziju čita u malom gradu, on je rastrzan između osećanja bola i radosti, ličnih dostignuća i neuspeha.

„Pesnik“ je prikazan na Berlinskom filmskom festivalu 2022 (Berlinale). 

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.