U trendu

Registar nacionalnog domena poklanja novo ćirilično pismo

BEOGRAD – Povodom obeležavanja devet godina od početka registracije .srb (ispisano ćirilicom) domena, Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) 27. januara korisnicima interneta poklanja još jedno ćirilično pismo – Orto RNIDS.
Pismo je urađeno u saradnji sa organizacijom Tipometar, a kako je saopšteno iz RNIDS-a, novo pismo biće predstavljeno tokom onlajn skupa „Ćirilica u digitalnom svetu“ 27. januara.
Tom prilikom će naučna saradnica na Institutu za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti Svetlana Slijepčević Bjelivuk održati predavanje o tome koliko je internet izmenio srpski jezik, kako se komunikacija na maternjem jeziku i pismu izmenila pod uticajem onlajn sredstava komunikacije.
Razgovaraće se i o ulozi ćirilice u poslovanju, kako i koliko robne marke, privreda i institucije tržišno komuniciraju na ćirilici, koliko je ona korišćena u dizajnu, te o programiranju na ćirilici.
Orto RNIDS je drugo po redu pismo srpske ćirilice napravljeno prevashodno za upotrebu na internetu i ekranski prikaz koje RNIDS poklanja, a njegove karakteristike će predstaviti docentkinja na Fakultetu primenjenih umetnosti i autorka fontova Ana Prodanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.