U trendu

Rođendansko TNT slavlje (1)

Crnohumorni strip "Alan Ford" Maksa Bunkera o Grupi TNT i njenim tajnim agentima koji je najveću slavu postigao ne u rodnoj Italiji, već u bivšoj Jugoslaviji, napunio je 40 godina. Scenarista Maks Bunker i crtač Roberto Raviola, čiji je pseudonim bio Magnus, stvorili su strip kao parodiju na glamurozne agente poput Džejmsa Bonda, a prvi broj pojavio se 1969. godine.
Zaplet se u prvih nekoliko brojeva vrteo oko Alana Forda, čiji je lik nacrtan po uzoru na irskog glumca Pitera O Tula, ali se priča obično nije zasnivala na njemu. On je Grupi TNT pristupio slučajno, kada je pogrešno zapisao adresu i umesto u kompaniju u kojoj je trebalo da radi, otišao u cvećaru na Petoj aveniji u Njujorku, u stvari u tajnu bazu Grupe TNT. Nju je osnovao Broj 1, paraplegični starac duge brade za kojeg se pretpostavlja da ima više od hiljadu godina. O njemu se ne zna skoro ništa, dok on ima zavidno znanje o istoriji, politici i ljudima, kao i mali crni notes koji vadi uvek kada mu neko ne ispuni želju, posle čega svaki njegov zahtev biva ispunjen sa strahopoštovanjem.
Najbolji prijatelj Alana Forda je Bob Rok, čovek niskog rasta i velikog nosa (Magnusov autoportret), uvek nosi škotski ogrtač i kapu, sklon je sarkazmu i karakterističnom buntu kojim ismeva društveni poredak. Sledeći nezaboravan lik je svakako Sir Oliver, plemić sa cilindrom, prirodno talentovan za prevare i krađe. Tu je i Grunf, bivši nemački pilot kojeg pored stalnih izuma pamtimo i po natpisima na majici poput "Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi". Tu je i Debeli Šef, koji ništa ne radi osim što provodi vreme u cvećari sa bolešljivim Jeremijom. Sudbinu članova tajne grupe upotpunjuju i papagaj Klodovik, zamorče Skviki i pas Nosonja, koji se prvi put pojavljuje u 18. epizodi, kada za svog gazdu bira, koga druga, nego Boba Roka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.