U trendu

Rođendansko TNT slavlje (2)

Strip "Alan Ford", koji ove godine slavi 40 godina postojanja, nikada nije preveden na engleski jezik. Izlazio je na portuglaskom, izdanje na francuskom ugašeno je posle svega 12 brojeva, a na prostorima bivše SFRJ dostigao je kultni status, ponajviše zahvaljujući odličnom prevodu Nenada Briksija. Sociološki aspekt ovog stripa obrađen je u knjizi "Sociologija za studente medicine" Univerziteta u Kragujevcu, u kojoj se citira i rečenica negativca i velikog protivnika Grupe TNT, čuvenog Superhika, koji kaže: "Siromaštvo nije nemanje novca, već stanje duha".
Pošto se radnja dešava u SAD, ismevaju se kapitalizam, rasizam i neke druge osobenosti američkog društva. Međutim, ni ismevanje kapitalizma nije značilo da u komunističkom režimu strip neće proći kroz ruke cenzora. Naprotiv. Prepravljani su pojedini kadrovi, vršene intervencije na crtežu, korekcije u tekstu ili bi se jednostavno izbacivale cele stranice ili slike. Tako je u epizodi "Traži se Aleks Beri" u Grunfovoj kolibi precrtana slika na zidu. U originalu je to slika Adolfa Hitlera ispod koje je zapaljena sveća s venčićem i piše "Stricu Adolfu", dok je u našoj verziji umesto toga nacrtana raketa i naslagane cigle. U epizodi "Opasnost iz svemira" izbrisan je kukasti krst na zastavi koju nacistički naučnici postavljaju na Mesec, a iz epizode "Perestrojka" izbačena je cela stranica na kojoj čovek skida Staljinovu sliku sa zida da bi je zamenio Gorbačevljevom.
Od stalnih likova-negativaca koji, osim spomenutog Superhika, postoje u ovom serijalu, treba spomenuti još njegovu impozantnu ljubavnicu Bepu Džozef sa bradavicom na nosu i trodnevnom bradom, kao i manijakalnog debeljka Tromba, koji želi da uništi svet (parodija na negativce iz 007 serijala).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar