U trendu

Roman Donalda Rajana „Srce na kapiji“

BEOGRAD, 21. februara (Tamkig) – Izdavačka kuća iz Smedereva „Heliks“ objavila je roman „Srce na kapiji“ irskog autora Donala Rajana u okviru projekta Spajanje: književna potraga za zajedničkim evropskim iskustvom.

„Srce na kapiji“ je priča o ekonomskoj propasti nacije i posledicama koje se najsnažnije osećaju u ruralnim delovima zemlje.
Kako je primetila urednica „Heliksa“ Jelena Ješić, bespomoćni i frustrirani likovi romana „Srce na kapiji“ opisuju mračnu i depresivnu stvarnost koja ih je zadesila, a finansijsko urušavanje Irske najsnažnije je potreslo provincijske gradove, pa tako i neimenovani grad u romanu. Građevinska kompanija u kojoj je mnoštvo stanovnika bilo zaposleno bankrotirala je, a vlasnik je pobegao iz grada i ostavio radnike bez prihoda i sa gomilom dugova. Nemaština i beznađe posebno su pogodili Bobija, čiju sudbinu čitalac prati kroz dvadeset različitih perspektiva i otkriva da je ruralni mentalitet muža i oca, kao i njegov moralni nazor konačno pobeđen. Moralni kolaps stanovnika prati finansijsku propast čitave države…

Izuzetno intrigantna Rajanova naratološka tehnika, objasnila je Ješićeva, izgrađena je putem rotirajućih glasova, višeglasja u kojem nalazimo istinite i lažne priče, tračeve i sažaljevanja, gotovo foknerovskog karaktera.

„Upečatljiva priča ispričana kroz različitu fokalizaciju pleni humorom, sarkazmom i ironijom. Junaci, iako pogođeni užasnim okolnostima, karakterno su duhoviti, te se strahovita tragedija prikazuje u pozitivnom i vedrom duhu“, rekla je Ješićeva.

Kratka i britka, brutalna i smešna, priča, kako je navela, govori o nacionalnoj katastrofi i emocionalnim posledicama izgubljenog smisla života, a Rajan je uspeo da uhvati narodni jezik savremene Irske – od ruralnog preko onog iskrivljenog jezika imigranata i pridošlica, pa sve do univerzitetskog govora.

Roman „Srce na kapiji“ nagrađen je veoma prestižnim književnim nagradama kao što su EUPL, Bukerova nagrada, Irska knjiga decenije, Gardijanova nagrada za knjigu godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.