U trendu

Roman koji će vas oduševiti: „Moram da znam“ Karen Klivland

Špijunki romani, jedan od podžanrova trilera, bio je izuzetno popularan tokom hladnog rata i onda su ih zamenili klasični policijski i sudski krimići da bi se ovih dana ponovo vratili na police knjižara kao što je roman „Moram da znam“ Karen Klivland.

Za Karen, koja je više godina radila u CIA kao analitičar, ovo je prvi roman čija se radnja odvija u sredini koja joj je veoma dobro poznata i nije čudo da je roman proglasen za najbolje delo objavljeno u januaru 2018. godine.

Knjiga su pohvalili najbolji pisci krimića, a našla se na listi bestslera Njujork tajmsa, što joj je sigurna propusnica za sve buduće naslove koje bude objavila.
Njena junakinja je Vivian MIler koja radi kao analitičar u CIA i najmanje što je očekivala bilo je da će među pet fotografija o članovima jedne ruske „uspavane“ obaveštajne porodice naći fotografiju svoga muža sa kojim je imala četvoro dece i bila beskrajno srećna.

Ako se otkrije da je udata za ruskog špijuna njena teško stečena pozicija biće izgubljena i oboje će se naći u zatvoru.

Ona uništava tu sliku na kompjuteru i svesna je da je samo odložila katastrofu ukoliko ne nađe način da iz tog otkrića spase svoju porodicu.

Suočivši se sa mužem on joj priznaje da je ruski obaveštajac već 22 godine i da mu je pravo ime Aleksandar Lenkov.

Iako joj se muž kune da je nikada nije prevario, da je obožava kao i njihovu decu ona ne može da se pomiri sa mišlju da ju je lagao deset godina. Neprestano se lomeći između zakletve koju je dala na venčanju i one koju je položila kada je primljena u CIA Vivian odlučuje da spase i svoj posao i muža, a da ostale članove ćelije prepusti njihovoj sudbini.

Autorka odlično poznaje svakodnevno funkcionisanje CIA i to je najzanimljiviji deo knjige, jer joj daje uverljivost i priliku da se čitaoci upoznaju sa jednim od njavžnijih spijunskih centara na svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.