U trendu

Rundek najavljuje album sa Džez orkestrom HRT-a na jesen

ZAGREB – Muzičar Darko Rundek najavio je da će na jesen izaći album „Za vašu poslijepodnevnu razonodu“ kog je snimio sa Džez orkestrom Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Rundek je na svojoj fejsbuk strani naveo da će CD i dvostruki vinilni album biti „prava diskofilska poslastica“, a izdavač Menart saopštava da je 12 Rundekovih pesam snimljeno sa Džez orkestrom HRT-a u aranžmanu dirigenta Mirona Hausera, Luke Žužića i Maka Murtića.

Iz Menarta podsećaju da su Rundek i Džez orkestar HRT-a dva dana za redom 2019. godine napunili dvoranu „Gorgona“ Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, a kao prvi najavni singl albuma objavljena je nedavno „Ti i ja“, koja se prethodno pojavila na Rundekovom albumu „Ruke“ (2002).

„Saradnja sa Džez orkestrom HRT-a bila je ostvarenje mojih dečačkih snova. U dečačko doba svaki dan popodne je na radiju išla emisija ‘Za vašu posljepodnevnu razonodu’ u kojoj smo slušali, većinom instrumentalne snimke, izvođenja najvećih svetskih džez big bendova, ali i njihove saradnje sa pevačima poput Ele Ficdžerald ili Frenka Sinatre“, podsetio je Rundek.

Prema Rundekovim rečima, ta se muzika neprimetno upisala u njegove unutrašnje reference i kada je počeo komponovati taj je uticaj lako prepoznati u mnogim njegovim kompozicijama.

„Napravili smo projekat, koji je prava sinergija nečega na prvi pogled nespojivog, a da smo pritom uspeli da to postignemo ne kompromitujući autentičnost ni jednog učesnika u projektu. Mi smo ostali Džez orkestar HRT-a, a Rundek je ostao to što svi poznajemo, poštujemo i cenimo, oduvek“, naveo je Hauser, idejni začetnik projekta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar