U trendu

Rusija radi na nacrtu nove orbitalne stanice

MOSKVA – Ruska svemirska agencija Roskosmos naložila je raketno-kosmičkoj korporaciji Energija da izradi nacrt projekta nove orbitalne stanice.

„Nacrt projekta biće gotov za godinu i po“, izjavio je generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin za Jutjub kanal Solovjov uživo, prenosi portal Sputnjik.

Prema rečima Rogozina, module za novu stanicu lansiraće rakete Angara sa kosmodroma Vostočni.

Govoreći o pokretanju međuplanetarne stanice Luna-25, koje je bilo planirano za ovu godinu, Rogozin je dodao da će ono biti odloženo za jul sledeće godine.

Prethodnu letelicu Luna 24 lansirao je Sovjetski Savez 1976. godine, a glavni zadatak nove misije je razvoj tehnologije za meko sletanje i sprovođenje kontaktnih istraživanja regiona južnog pola Meseca.

U aprilu je potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov najavio da će se Rusija posle 2025. godine povući iz projekta Međunarodne svemirske stanice i da će raditi na svojoj nacionalnoj stanici, koja bi takođe trebalo da postane prelazna stanica za letove na Mesec.

Rogozin je napomenuo da bi upravljanje ruskim delom MS S moglo biti povereno SAD.

Planirano je da se orbitalna servisna stanica napravi 2027-2028. godine, s tim što u njoj neće stalno boraviti ljudska posada već će je posećivati posade od dve do četiri osobe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar