U trendu

Sada je vreme da pročitate ove knjige, ako već niste

Višak slobodnog vremena koje trenutno imamo možemo iskoristiti na razne načine, a jedan od onih koji ne uključuju gledanje u ekran jeste čitanje.

Uvek je preporučljivo uzeti dobru knjigu u ruke, malo se izmestiti iz stvarnosti i otkriti neku novu priču.

Sigurno se i vama dešavalo da imate one knjige koje nikako da stignu na red za čitanje, bilo zbog opširnosti, zahtevnosti ili uopšte nedostatka vremena. Naredna lista obuhvata baš takve naslove i možda je došlo vreme da se uhvatite za njih.

Stiven King – To

Nedavno smo videli novu dvodelnu adaptaciju ovog kutlnog romana Stivena Kinga pozamašnog obima. Istina je da priča o klovnu ubici baš i nije za svakoga, ali ukoliko vas mami premisa, fanovi majstora horora koji su je pročitali imaju i više nego pozitivne utiske.

Adaptacije su uradile dobar posao u pretvaranju priče u filmsku, ali ipak je knjiga najbolja za sve detalje i pozadinske priče.

Džejms Džojs – Uliks

Jedno od najpoznatijih i najuticajnijih dela moderne književnosti prati jedno veče u životu Leopolda Bluma u Dablinu 1904. godine.

Ovo je roman toka svesti koji se poigrava jezikom, strukturom i samim čitaocima, tako da i danas postoji gomila tumačenja o čemu se tu zapravo radi, a to niko ne može da tvrdi pouzdano. To obećava jedno zanimljivo čitalačko iskustvo.

Mario Puzo – Kum

Istoimena filmska trilogija stoji na vrhu panteona filmova o mafiji, a sve je adaptacija ove fenomenalne knjige. Ona je zanimljiva baš poput filma i vođeno je računa i o najsitnijim detaljima.

Ako kojim slučajem niste gledali filmsku sagu o porodici Korleone, možete da počnete njeno otkrivanje baš iz ovog romana.

Frenk Herbert – Dina

Ovaj klasik naučnofantastičnog žanra je prvi dobitnik čuvene književne nagrade Nebula 1966. godine. U pitanju je fenomenalna saga o feudalnoj planeti i porodicama koje kontrolišu tokove novca i jedne posebne vrste začina.

Bez ove knjige ne bi bilo mnogih drugih poznatih dela, uključujući i Ratove zvezda. Sada je pravo vreme da uronite u ovu sagu, jer nas uskoro očekuje nova filmska adaptacija.

Džozef Heler – Kvaka 22

Čuveni termin koji se koristi i danas za bezizlaznu situaciju došao je iz ove kultne knjige. Ona predstavlja satiru rata i predstavlja sve kroz potpuno apsurdnu vizuru, gde se ozbiljnost likova i situacije menja smehom i ludošću.

Likovi pokušavaju da prežive i sačuvaju svoj razum, a čini se da je sve uroćeno protiv njih i da im jedino ostaje da zaista polude.

Fjodor Dostojevski – Zločin i kazna

Ovo nije knjiga posle koje ćete se osećati dobro raspoloženi, ali definitivno će vas naterati da razmislite o mnogim bitnim temama, baš kao i glavni lik.

On se pita o smislu života kroz nihilizam, racionalizam i utilitarizam, a sve dok smatra da su neki ljudi rođeni psihički i etički nadmoćniji od drugih. To jeste priča o ubistvu, ali i mnogo više o posledicama postupaka i načina na koji se misli vraćaju počiniocu.

Dž. R. R. Tolkin – Hobit i Gospodar prstenova

Možda je Gospodar prstenova najpoznatije Tolkinovo delo, ali u Hobitu je dat početak priče o jednom prstenu iz vizure Bilba Baginsa.

Zato krenite ispočetka i ispratite celu sagu, od toga kako je Smigol (Golum) izgubio prsten i do toga kako su Sauronove zle sile konačno pobeđene. Saga koja nije bez razloga u vrhu svih preporuka fantastične književnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar