U trendu

Sadnja srpskih Å¡ljiva u japanskom gradu Hofu na Sretenje

BEOGRAD – Na Sretenje, povodom Dana drÅŸavnosti Republike Srbije, čelnici japanskog grada Hofu, odlučili su da zasade srpske Å¡ljive u dvoriÅ¡ta svih 28 Å¡kola na teritoriji tog grada, saopÅ¡tilo je UdruÅŸenje Adligat.

Šljive su sadili đaci škola u Hofu.

U Å¡koli „Saba“, koja ima prijateljske odnose sa OÅ  „Sveti Sava“ iz Sremske Mitrovica, Å¡ljive je zasadilo 67 prvaka ove Å¡kole koji su sa sobom ceo dan nosili srpske zastave.

Zasađivanju Å¡ljiva pridruÅŸio se i gradnočelnik grada Jatuka Ikeda, predsednik skupÅ¡tine grada Hofu Manabu Matsumura, načelnik uprave za prosvetu Minoru Ejama, dodaje seu saopÅ¡tenju.

Oni su, zajedno sa Å¡kolarcima, uzeli lopate i sadnice srpskih Å¡ljiva u ruke i tako proslavili Dan Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, grad Hofu u Japanu voli Srbiju kao retko koji grad na svetu i tokom Olimpijskih igara iduće godine biće domaćin srpskim odbojkašica.

Kako u Japanu sve mora biti planirano i do tančina savršeno, pripreme za doček 2020. godine uveliko su u toku.

Da bi pokazali ljubav prema Srbiji, Japanci su širom grada postavili banere i reklame sa srpskim zastavama, a u njihovom naučnom muzeju u toku je izloşba o Nikoli Tesli.

Na şelezničkoj stanici posetioce dočekuju reklame koje govore o prijateljstvu Japana i Srbije.

Viktor Lazić, predsednik UdruÅŸenja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, koji je nedavno bio u poseti gradu Hofu radi daljeg unapređivanja srpsko-japanskog prijateljstva, kaÅŸe da svi u Srbiji treba da uče od Japanaca.

„To je pravi način proslave naÅ¡eg drÅŸavnog praznika – radom i sađenjem drveća! Grad Hofu planira da ukupno zasadi viÅ¡e od 300 srpskih Å¡ljiva Å¡irom grada… Nisam čuo za lepÅ¡i način proslave prijateljstva dva naroda“, kazao je Lazić.

Prijateljstvo Srbije i grada Hofu pokrenuo je gospodin Tadaši Nagai, član Adligata i predsednik Društva Srbija-Japan, dugogodišnji japanski diplomata i bivši ambasador Japana u Srbiji, koji odlično govori srpski jezik, počasni je građanin Beograda, odlikovan za unapređenje odnosa dve zemlje.

Tokom njegovog mandata, Japan je Srbiji uputio donacije u vrednosti većoj od 300 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.