U trendu

„Salon frankofone knjige“ otvorio Molijereve dane u Srbiji

BEOGRAD – Otvaranjem „Salona frankofone knjige“ u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, danas je počela književna manifestacija Francuskog instituta u Srbiji „Molijerevi dani“, koja će trajati do 22. maja.

U okviru „Molijerovih dana“, koji se odvijaju u znaku obeležavanja 70. rođendana Francuskog instituta u Srbiji, biće priređeni zanimljivi razgovori, onlajn ili uživo, sa frankofonim i srpskim književnicima, filozofima, strip autorima, izdavačima, prevodiocima, filmskim umetnicima,muzičarima, naučnicima, ilustratorima.

Katrin Fodri, ataše za kulturu Ambasade Francuske u Beogradu za Tanjug je kazala da su Molijerovi susreti tradicionalna manifestacija koja promoviše frankofonsku kulturu.

„Organizovali smo i kampanju preko društvene mreže Instagram koja se zove „Moj institut“ u kojoj smo pozvali umetnike i prijatelje Franuskog instituta da podele svoja sećanja u vezi sa našom institucijom“, kazala je Fodri.

Ona je istakla da će u programu „Salona frankofone knjige“ biti ponuđeno ljubiteljima literature 500 prevoda sa francuskog na srpski u saradnji sa preko 40 izdavača iz Srbije.

„Izložićemo po prvi put i 500 knjiga na francuskom iz svih oblasti“, kazala je Fodri.

Za većinu događanja, bilo da su organizovani onlajn ili uživo, obezbeđen je prevod.

Program književnih susreta počinje onlajn debatom „O zastarelosti savremenosti“, a vodiće je Bertran Fonten, sa belgijskim filozofima Veronik Bergen, i Loran de Siter, koji pomeraju granice savremenih koncepata.

Istoga dana, francuski novinar i književnik Tjeri Klermon vodiće onlajn razgovor sa srpskim piscem Draganom Velikićem, povodom objavljivanja prevoda na francuski njegovog romana „Islednik“.

I ove godine strip će zauzeti značajno mesto u okviru „Molijerovih dana“. Francuski autor Siril Pedrosa dolazi u Srbiju i svoj strip „Zlatno doba“ promovisaće u Novom Sadu (13. maja), Beogradu (14. maja) i Kragujevcu (15. maja).

Ovo je drugi njegov prevod na srpski, nakon stripa „Tri senke“.

Najmlađoj publici biće predstavljena „Škola za vukove“, vesela knjiga o školi i dobrim manirima francuske autorke Karolin Rok, koju je ilustrovao Gregoar Mabir.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar