U trendu

Šašić: Sombor ima filmski potencijal Palića i Sopota

SOMBOR – Organizatori Somborskog filmskog festivala, koji počinje večeras i trajaće do 16. jula, ugledaju se na najbolje i odlučni su da naprave autentičan filmski događaj koji ima potencijal da postane prestižan u zemlji i regionu, izjavila je direktorka manifestacije Vesna Šašić.

„Naš festival se obraća svim generacijama, omogućava ljubiteljima filmova da razgovaraju sa istaknutim filmskim radnicima. Neću biti iznenađena ako vrlo brzo stanemo uz rame Paliću, pa možda i Sopotu. Ne krijemo ambicije“, rekla je Šašić agenciji Tanjug.

Na festivalu u Somboru učestvuje 13 filmova u četiri selekcije, a manifestacija počinje večeras u 20 časova uručenjem nagrade „Specijalni Ernest“ glumici Miri Banjac, i prikazivanjem ostvarenja „Koncentriši se, baba“ reditelja Pjera Žalice.

Pored Žaličinog filma u takmičarskom Glavnom programu su i filmovi „Oaza“ Ivana Ikića, „Mater“ Jure Pavlovića, „Undine“ Kristijana Pecolda i „Znoj“ Magnusa fon Horna, a žziri ove selekcije čine glumci Petar Strugar i Marija Bergam, i filmski producent Filip Feti Dautović. Završne večeri 16. jula „Specijalni Ernest“ biće uručen prošlogodišnjem dobitniku glumcu Slavku Štimcu.

„Selektor festivala je Dejan Dabić, urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra i autor brojnih filmskih izdanja, koji je nastojao da objedini mladost i iskustvo tokom selektovanja filmova. Ponosni smo na činjenicu da ćemo publici predstaviti filmove sa značajnim festivalskim i stručnim referencama“, istakla je Šašić.

Prema njenim rečima, organizatori su nastojali su da iz godine u godinu poboljšavaju različite segmente festivala, prvenstveno takmičarski deo repertoara, i zadovoljni su koracima koje prave, „što dokazuju utisci publike i činjenica da je interesovanje za ovogodišnji festival izuzetno“.

Prema njenim rečima, besplatan ulaz na sve programe, koji čine i tri filma u takmičarskoj „Selekciji mladih autora“, kao i „Panorama švedskog filma“, „Kad bi Sombor bio Holivud“, uz prateće sadržaje, poklon je Grada Somobra i organizatora festivala iz Kulturnog centra „Laza Kostić“, „svim ljubiteljima sedme umetnosti“.

„Želimo da promovišemo savremeno domaće filmsko stvaralaštvo i na izvestan način poklonimo sugrađanima i svim filmadžijama koji posete Sombor tokom trajanja festivala, jedan poseban doživljaj koji će pamtiti i zahvaljujući kom će ostati uz ovaj festival i tokom narednih godina“, istakla je Šašić.

Pošto je prošle godine pandemija virusa korona onemogućila realizaciju festivala, tim potezom organizatori označavaju i povratak normalnom životu.

„Ljudi su željni ovakvih događaja, a naš zadatak je bio da to prepoznamo“, rekla je Šašić, koja je naglasila da su se potrudili da naprave „filmski praznik za publiku i filmske radnike“ i da prikazuju „filmove u najlepšem ambijentu“.

„Očekujemo i predstavnike organizatora srodnih festivala. Tu smo da pratimo jedni druge, motivišemo i učinimo sve da filmska delatnost dobije u Srbiji tretman kakav zaslužuje. Sombor je multikulturalna sredina, uticaji različitih naroda su vidljivi. Takođe je i Grad kulture koji zaslužuje da bude vidljiv i prepoznatljiv na filmskoj mapi Srbije i regiona“, kazala je Šašić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.