U trendu

Sedam decenija FLU (2)

Istorija Fakulteta likovnih umetnosti čita se i kroz brojke, ali od činjenice da su hiljade studenata u ovoj kući završile visokoškolsko obrazovanje važnije je da je bar stotinu njih gradilo civilizacijski "imidž" Srbije, a petnaest postalo akademcima, mada su na scenu ušli kao radikalne bundžije: Mića Popović, Radomir Reljić, Petar Lubarda… Mudrost koja je krasila negdašnji profesorski kadar mogla bi da bude ovekovečena i u liku Tome Rosandića, koji je ne namećući svoj stil, tolerancijom i uvažavanjem različitosti senzibiliteta svojih studenata odgajio možda najbolju generaciju srpskih vajara.
Fakultet likovnih umetnosti Beogradu je podario i čuveni noćni klub "Akademiju", prozne pisce i pesnike, glumce, pa i jednog od najpoznatijih svetskih scenografa Miljena Kljakovića Kreku. Mnogi od negdašnjih studenata imaju reperne međunarodne karijere – neki ih stiču u inostranstvu, neki u Srbiji. Mnogi su profesori na inostranim umetničkim visokoškolskim ustanovama. Na FLU je, bez organizovanja okruglih stolova, ciklično otvaran razgovor od najšireg interesa: o tržištu umetninama i "sivim tokovima", o modernom izrazu i tradiciji, o narudžbi i naručiocu, o konkursima, o "sakralnoj" umetnosti, koja danas ponovo "prečicom" stiče popularnost i "mesto" je dobre zarade…
Kako rezultati potomaka nisu uvek u skladu sa značajem prethodnika (a među prethodnicima pamtimo samo one koji su dosegli vrhove), tako i među onima koji danas studiraju sigurno stasava deo elite koju će prepoznati tek neka buduća pokoljenja. Fakultet likovnih umetnosti ujedno je i svojevrstan muzej. U njegovim prostorijama, ateljeima, radionicama, nalazi se podosta slika i skulptura nekadašnjih profesora. Jedan broj ubraja se u vrhunske muzealije. Među takvima je sigurno i "Homo muskulus", star koliko i Likovna akademija, delo čuvenog predratnog jugoslovenskog vajara Lojzea Dolinara. "Muskulus" u učionici za anatomiju služi i danas kao učilo, a mnogi od studenata i ne znaju ko je njegov autor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.