U trendu

Selekcija Sterijinog pozorja

Program selekcija nacionalne drame i nacionalnog teatra Sterijinog pozorja nedavno je objavljen. Pred selektorima Vladimirom Kopiclom i Igorom Burićem bio je veoma težak zadatak, jer je ovogodišnja pozorišna selekcija bila izuzetno bogata. Budući da bi ovaj festival trebalo da bude ogledalo onoga što je najbolje na našoj pozorišnoj sceni, a poštujući koncepciju 54. Pozorja, u obe selekcije gledaoci će moći da pogledaju po sedam ostvarenja koja su obeležila sezonu.
Na novosadskim scenama smenjivaće se "Derviš i smrt" Meše Selimovića, u režiji Egona Savina (Narodno pozorište iz Beograda), "Brod za lutke" Milene Marković, u režiji Ante Tomović i "Je li bilo kneževe večere" Vide Ognjenović (Srpsko narodno pozorište), "Šuma blista" Milene Marković, u režiji Tomija Janežiča (Atelje 212), kultna drama Dušana Kovačevića "Maratonci trče počasni krug", u režiji Kokana Mladenovića (Pozorište na Terazijama), komedija Branislava Nušića "Narodni poslanik", u režiji Nikole Pejakovića (Narodno pozorište Republike Srpske, Banjaluka) i "Lepet mojih plućnih krila" Uglješe Šajtinca, u režiji Marka Manojlovića (Narodno pozorište iz Sombora).
Za najbolje ostvarenje u selekciji nacionalnog pozorišta boriće se Šilerova drama "Razbojnici", u režiji Nikole Zavišića ("Nepsinhaz" iz Subotice), "Nevinost" Dee Loer, u režiji Dejana Mijača (Atelje 212), "Terapija" Kristofera Djuranga, u režiji Olivere Đorđević ("Deže Kostolanji" iz Subotice), "O nasilju" po Šekspirovom "Titu Androniku", u režiji Anđelke Nikolić (Narodno pozorište iz Kikinde), Gogoljeve "Mrtve duše", u režiji Ljuboslava Majere (Narodno pozorište "Toša Jovanović" iz Zrenjanina), Volterov "Kandid ili optimizam", u režiji Aleksandra Popovskog (Jugoslovensko dramsko pozorište) i "Rozenkranc i Gildestern su mrtvi" Toma Stoparda, u režiji Jovana Grujića (Pozorište mladih Novi Sad, Bitef teatar i KC Inđija).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar