U trendu

Simfonijski orkestar teatra Marinski odlikovan posle koncerta u Palmiri

Dirigent Valerij Gergijev i simfonijski orkestar muzičkog teatra Marinski iz Sankt Peterburga odlikovani su danas ruskim vojnim ordenom „Za oslobadjanje Palmire“ jer su nedavno održali koncert u tom drevnom antičkom sirijskom gradu, koji su uništili džihadisti tzv. Islamske države.

„Valerij Gergijev i svi muzičari koji su učestvovali na koncertu odlikovani su medaljom ‘Za oslobodjenje Palmire'“, saopštio je teatar u Sankt Peterburgu.

Simfonijski orkestar Marinskog održao je 5. maja koncert u amfiteatru Palmire, koja je od marta ponovo pod kontrolom sirijskih vlasti, nakon što su džihadisti uništili deo te kulturne baštine.

Na koncertu pod nazivom „Molitva za Palmiru“, pod upravom dirigenta Valerija Gergijeva, izvedena su dela Johana Sebastijana Baha i Sergeja Prokofjeva pred oko 400 slušalaca, medju kojima su bili ruski vojnici, novinari, gradjani i verski zvaničnici.

Sirijska vojska je posle žestokih borbi i uz pomoć saveznika i ruske avijacije preuzela krajem marta kontrolu nad Palmirom nakon skoro godinu dana otkako su taj istorijski grad, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, okupirale snage ekstremističke Islamske države.

Palmira, „Nevesta pustinje“, poznata je po ostacima iz rimskog doba, a svojevremeno je privlačila hiljade turista svojim stubovima i hramom boga Bala. Od početka sirijskog sukoba u martu 2011, pljačkaši kradu predmete iz muzeja, dok su oštećeni ostaci drevnih gradjevina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.