U trendu

Simpozijum „Prakse scenskog dizajna, ka novom bijenalu“

BEOGRAD – Muzej primenjene umetnosti u Beogradu i Odsek za umetnost i dizajn Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, organizuju regionalni online simpozijum „Prakse scenskog dizajna – ka novom bijenalu“, koji će biti održan od 17. do 19. decembra 2020, namenjen, pre svega, profesionalcima, teoretičarima i studentima iz domena scenskih i vizuelnih umetnosti, saopštili su organizatori.

Simpozijum čine četiri programske celine: Pouke Bijenala, Kako izložiti događaj?, Šta smo naučili u školi? i Budućnost scenskog dizajna: kontekst kao povod ili kao prepreka za stvaranje, u okviru kojih će govoriti profesionalci, pedagozi i teoretičari scenskog dizajna.

Deo simpozijuma je posvećen i najmlađima, koji će imati priliku da učestvuju na kreativnoj radionici Ko hoće da se igra sa nama: scenski dizajn iz ugla najmlađih.

Tema ovog skupa nastaje zahvaljujući razvoju kustoskih i umetničkih praksi scenskog dizajna u okviru Praškog kvadrijenala, najznačajnije svetske manifestacije posvećene scenskom dizajnu i scenskom prostoru, a iz ugla vrednovanja i kritičkog promišljanja svih segmenata profesionalne pozorišne produkcije u Srbiji i regionu.

Neposredan povod za organizaciju simpozijuma je želja da se preispita potreba za ponovnim uspostavljanjem Bijenala scenskog dizajna, manifestacije čiji su osnivači bili YUSTAT i Muzej primenjene umetnosti u Beogradu.

Bijenale scenskog dizajna nastalo je 1997. godine i trajalo do 2007. godine.

Simpozijum je posvećen individualnim promatranjima, ali i pokušaju zajedničkog mapiranja pojava u domenu profesionalnog rada u pozorišnim, vanpozorišnim i izlagačkim praksama scenskog dizajna u Srbiji i regionu.

Cilj simpozijuma je razgovor o stanju na sceni sa ciljem uspostavljanja nove, regionalne platforme u oblasti scenskog dizajna.

Podršku simpozijumu dali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Evropska prestonica kulture – Novi Sad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar