U trendu

Sivčevič i Bolt u fokusu platforme „Na drugi pogled“

BEČ – Onlajn platforma “Na drugi pogled“ („Auf den zweiten Blick“), na kojoj je izloženo 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije, kao fokus meseca avgusta predstavlja radove “Bez naziva” Alekseja Sivčeviča iz Srbije i “Rag Rug” austrijske umetnice Katrin Bolt, saopšteno je danas iz agencije „KomunikArt“.

Dela ovo dvoje umetnika prethodno su izabrana na konkursu za radove koji ukazuju na načine na koje evropska društva posmatraju sebe i druge, kao i one koji referišu i prevazilaze klišee i predrasude koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima uprkos – ili upravo usled – bliskih istorijskih odnosa i isprepletenih istorija migracija.

Sivčevičev goblen “Bez naziva” nastao je ove godine u saradnji sa Rajkom Stanićem kao deo master projekta “Zeitgeist“ i tematizuje fenomen gostujućih radnika (“gastarbajtera“), koji su nakon Drugog svetskog rata u nekoliko talasa odlazili iz Jugoslavije na rad u inostranstvo, najčešće u Nemačku i Austriju, sa namerom da se vrate u domovinu nakon što zarade dovoljno novca.

Neretko, zabludu o neprikosnovenom raju socijalizma nadvladalo bi realno stanje po povratku u zavičaj, te do povratka često nije ni dolazilo.

Na goblenu je prikazana scena tipične gastarbajterske svadbe, sa izvezenom poslovicom “Radi, radi pa kuću sagradi”, posebno svojstvenoj jugozapadnoj oblasti Nemačke poznatoj kao “Švabija“, koja je svojevremeno bila jedna od glavnih destinacija gastarbajtera.

“Od presudne važnosti mi je bilo da medij i narativ u celosti odgovaraju stanju svesti našeg društva, pa je rad i zamišljen tako da se može čitati na elementarnom vizuelnom, odnosno složenom simboličkom nivou”, rekao je Sivčević o svom delu.

Umetnički rad Katrin Bolt “Rag Rug” je ručno šiveni zidni tepih od odbačene kamuflažne odeće: rašivena maskirna garderoba i vojna odeća zašivena ponovo u oblike brda ili planina, uz praćenje njihovih šara.

Predstavljajući pejzaž, rad otvara teme identifikacije sa i “vlasništva” nad zemljom kao aspektima koncepta nacionalne države.

“Interesuje me da istražim neverbalni jezik koji upotrebljavamo ili uočavamo u našem svakodnevnom okruženju. Odeća je definitivno način izražavanja ličnosti i iskazivanja nečega. Povezana je sa dizajnom, atributima, istorijom i materijalnošću. Kopkalo me je da napravim sliku koja bi bila apstraktna i slikovita u isto vreme”, izjavila je Bolt.

Sivčevič je diplomirao grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, a trenutno pohađa master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (Odsek za grafiku). Učestvovao je na grupnim izložbama u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Severnoj Makedoniji.

Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja: druge nagrade 31. Užičkog regionalnog likovnog salona (2019), Godišnje nagrade grafičkog odseka Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju (2018), Nagrade Univerziteta u Istočnom Sarajevu za izuzetna dostignuća tokom studija (2015), prve nagrade za animirani film Beokulisa (2014), i drugih.

Član je Udruženja vizuelnih umetnika Užica (UVUU).

Bolt je studirala na Akademiji likovnih umetnosti u Beču na Odseku za nove medije.

Bavi se slojevima prostora u vezi sa njihovim sadržajem, istorijom i arhitekturom, koji kroz njene fotografije, skulpture i instalacije – sa minimalnim intervenisanjem i neortodoksnim predstavljanjem – postaju razumljivi u svojoj kompleksnosti.

Dobitnica je nagrada Oto Mauer (2015) i “Theodor Körner“ (2019), kao i pobednica konkursa za spomenik posvećen naučnicama Bečkog univerziteta.

Nova onlajn platforma Austrijskog kulturnog foruma nastala je imajući u vidu trenutne neizvesne okolnosti, ali i mogućnosti koje se otvaraju sa novim vidovima umetničkog stvaranja i komunikacije.

Po rečima predstavnika foruma, zamišljena je kao izlagački prostor za tematski i kurirani umetnički sadržaj koji u inicijalnoj fazi čine radovi 10 vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije, pristiglih na konkurs koji je ovom prilikom raspisan i realizovan.

Pokretanjem ove onlajn platforme obeležava se 20 godina od osnivanja Austrijskog kulturnog foruma Beograd i 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Austrije i Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.