U trendu

Slika kao klasični likovni medij

30. septembra svečano će biti otvoren 21. Memorijal Nadežde Petrović u istoimenoj Umetničkoj galeriji u Čačku. Održavanje Memorijala dugo je bilo pod znakom pitanja, pre svega iz finansijskih razloga. Tema ovogodišnjeg Memorijala je Umetnost 2000. na iskustvima slike kao klasičnog likovnog medija.

Memorijal je bijenalna likovna manifestacija selektivnog karaktera na kojoj se predstavlja presek aktuelnih zbivanja u oblasti likovne umetnosti.

Prvi Memorijal organizovan je 01. septembra 1960. godine. Zamišljen je kao ponovljena bijenalna manifestacija prve izložbe jugoslovenskih slikara koju je organizovala Nadežda Petrović 1904. godine u Beogradu. Za proteklih 40 godina, preko 1200 autora, koji su morali zadovoljiti stroge kriterijume selektora i Galerije kao organizatora, predstavljeno je na preko 200 izložbi. Memorijal je, u jednom vremenskom periodu (4, 5, 6. i 7.), bio i internacionalnog karaktera. Kao goste imao je selekcije Francuske, Italije, Poljske, Mađarske, Bugarske i Nemačke.

Kao organizator, kroz sve ove godine i Memorijale, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ iz Čačka oformila je i sopstvenu zbirku slika izuzetne vrednosti. Danas poseduje fond od preko 350 umetničkih dela, koji je formiran uglavnom otkupom sa organizovanih izložbi ili poklonima autora. Posebnu vrednost, umetničku i istorijsku, predstavljaju dela Nadežde Petrović. Deset njenih slika se nalazi u stalnoj postavci (jedna od njih je i „Gračanica“).

Ovogodišnji Memorijal osmišljen je na jedan nov način, tj. tri nezavisne selekcije pokušaće da, na razmeđi dva veka, daju svoje viđenje današnje pozicije slike kao klasičnog likovnog medija.

Dugogodišnji upravnik Galerije SANU, dr. Stanislav Živković, kroz svoju postavku, baviće se tradicijom slike sa pozicije istoričara umetnosti, kroz pogled na klasičnu sliku iz perspektive tradicionalnog shvatanja. Sa tog aspekta odabrao je radove Tanje Pirović, Predraga Todorovića, Vojislava Stojanovića, Miluna Mitrovića, Slobodana Sotirova, Mihajla Đokovića Tikala, Anđele Ristić i Dragana Stojkova.

Natalija Cerović, viši kustos Paviljona „Cvijeta Zuzorić“, svoju postavku bazirala je na delima umetnika van granica Jugoslavije (Radomira Damjanovića – Damjana, Milovana DeStil Markovića, Tahira Lušića, Slobodana Trajkovića i Miodraga B. Protića).

Mr. Branislav Dimitrijević, kustos Centra za savremenu umetnost, svojom selekcijom daće teorijsko viđenje slike i načina i mogućnosti njene dalje egzistencije. Njegova selekcija obuhvata dela Aleksandre Ristanović, Zolta Kovača, Nikole Pilipovića, Boruta Vilda i Milorada Mladenovića.

Likovnoj publici i kritičarima organizator 21. Memorijala prirediće iznenađenje rimejkom postavke 2. Memorijala. Obezbeđeno je 14 dela od 18 autora koji su izlagali na tom Memorijalu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar