U trendu

Slike jednog života

Nagrađivana kanadska spisateljica Margaret Atvud ("Alijas Grejs", "Mačje oko", "Slepi ubica", "Sluškinjina priča", "Antilopa i Kosac"…) relativno je nedavno objavila još jednu knjigu, koja je sada dostupna i našoj publici. Reč je o zbirci priča "Moralni poremećaj", koje prate život jedne žene, pokrivajući period od ranih tridesetih godina 20. veka pa do današnjih dana.
U zbirci "Moralni poremećaj" postoji 11 priča. Svaka od njih je pomalo nalik na fotografiju, prikazuje određeni period u životu glavne junakinje, Nel. Priče nisu poređane hronološkim redosledom, pa tako počinjemo od trenutka kada su Nel i ljubav njenog života, Tig, već stari ljudi – i već od prve priče se pokazuje spisateljsko majstorstvo Atvudove, kroz njenu lakoću pripovedanja i maltene neprimetan prelaz od sadašnjosti, preko prisećanja, na maštanje, možda i gubitak uma i dodira sa realnošću jedne starice. Nakon toga, kroz ostale priče, vraćamo se u prošlost i pratimo Nelin život, kako je sa 12 godina dobila izuzetno napornu, plašljivu i plačljivu sestricu (doktori nisu umeli da pomognu, rekli su za dete koje očigledno ima probleme da je jednostavno takvo), kako je odrastala, bila uspešna u školi, zaljubila se, uprkos zdravom razumu, u oženjenog čoveka, pratimo njen život i u kanadskom gradu i na kanadskom selu, rano detinjstvo provedeno uz oca-istraživača u kanadskoj divljini (sličan motiv postoji i u romanu "Mačje oko"), njen odnos sa sestrom, majkom, voljenim čovekom i njegovom decom, suprugom voljenog čoveka… Većina priča je ispričana u prvom licu, pa tako tek kasnije, u pričama u trećem licu, saznajemo kako se glavna junakinja uopšte zove. Kroz Nelin život, pratimo i dugačak vremenski period u Kanadi, kako su se stvari razvijale i napredovale, kako je i medicina, između ostalog, napredovala dovoljno da pomogne njenoj sestri.
Atvudova je, kao i obično, dobro proučila periode koje opisuje, pa tako čitalac stiče utisak da, recimo, zajedno sa Nel otkriva kako da živi na selu, šta i kako da gaji, kako da se brine o domaćim životinjama… Takođe, tu je i nemali broj problematičnih odnosa, od kojih je verovatno najteži onaj sa suprugom voljenog čoveka koja odbija da veruje da ona nema novca i da ne može da joj pruži luksuzan život.
Nelin život je zanimljiv život; čitalac ne mora da se složi sa svakom njenom odlukom, ali mu ni u jednom trenutku neće biti dosadno, niti će mu priča, likovi i okruženje delovati neuverljivo. I vrlo je verovatno da će sve vreme čitanja uživati i da će mu biti žao kad čitanju dođe kraj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.